IMG-20151213-WA0062ALBLASSERDAM – De Rotterdamse Rechtbank heeft vrijdagmiddag 28 oktober 2016 twee 19-jarige mannen uit Nieuw-Lekkerland en een 19-jarige Lekkerkerker veroordeeld voor ernstige mishandeling van een 18-jarige Alblasserdammer. Twee van hen zijn veroordeeld voor poging tot doodslag; de ander voor openlijke geweldpleging. De vierde verdachte, een 19-jarige Nieuw-Lekkerlander werd, vanwege tegenstrijdige verklaringen, vrijgesproken. De zaak van de vijfde verdachte wordt op een later moment behandeld, omdat zijn advocaat voor de rechtszitting plotseling haar stem kwijtraakte.

Eis
Justitie eiste tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, twee weken geleden, tegen de drie Nieuw-Lekkerlanders en de Lekkerkerker (allen geboren in 1997) de straffen voor de mishandeling van de jongen uit Alblasserdam. Volgens justitie hebben twee Lekkerlandse verdachten zich op 13 december 2015 schuldig gemaakt aan poging tot doodslag op een (inmiddels) 18-jarige Alblasserdammer. De andere twee verdachten werd openlijke geweldpleging ten laste gelegd. Tegen het eerste tweetal werd vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist. Tegen de andere twee werden werkstraffen van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden geëist.

BALR.
De verdachten zouden eind december, in horecagelegenheid The Abbey op de Dam in Alblasserdam, gedoe hebben gehad over een BALR.-shirt dat het slachtoffer droeg. Het slachtoffer, dat toen 17 jaar was, en zijn oudere broer zouden later op de avond uit The Abbey zijn gezet. Na sluitingstijd (02.00) kwamen de Lekkerlanders, onderweg naar huis, de Alblasserdammers weer tegen op de Plantageweg. Volgens de Lekkerlanders stonden de broers uit te dagen en gaven de broers de eerste klappen. Dit zou uiteindelijk geresulteerd hebben in een vechtpartij waarbij over en weer klappen vielen.

Knock out
Eén van de Nieuw-Lekkerlandse verdachten heeft volgens justitie het slachtoffer met een flinke stomp tegen het hoofd bewusteloos geslagen. Door deze stomp ontstond letsel aan de hand van deze verdachte, waardoor hij een tijd met zijn hand in het gips moest. Na de ‘knock-out-stomp’ zouden twee verdachten met kracht tegen het hoofd, nek en gezicht van de bewusteloze Alblasserdammer hebben geschopt. In het ziekenhuis bleek dat er bij het slachtoffer bloed te zien was tussen het binnenste en het buitenste hersenvlies.

Hoop op passende straf
Via een slachtofferverklaring liet de 18-jarige man weten het nog steeds moeilijk te hebben met de gevolgen van de mishandeling: “Het heeft mijn leven enorm veranderd. Van de eerste dagen weet ik weinig meer; ik was in shock. In de weken die volgden had ik veel angstige momenten. Ik was bang dat mensen mij aan zouden raken. Daardoor voelde ik me eenzaam. Uiteindelijk kon ik niet over van havo4 naar havo5. Mijn geheugen is niet meer zoals vroeger en ik kan me moeilijk concentreren. Ik ben niet meer de oude en ben bang dat ik dat ook nooit meer zal worden. Ik snap niet dat mensen dit iemand aan kunnen doen. Ik hoop dat de daders een passende straf krijgen.” Verder liet het slachtoffer weten dat hij 664 euro materiële schadevergoeding wil voor onder meer een jas en horloge en 2.000 euro als immateriële schadevergoeding.

Kans op dood
Tijdens de strafeis vertelde de officier van justitie dat het lastig was om vast te stellen wie nu precies wat heeft gedaan tijdens de mishandeling. “Wel kunnen we vaststellen dat er met kracht is geschopt tegen het hoofd van iemand die bewusteloos op de grond lag. Daarbij was een aanmerkelijke kans dat dit handelen de dood tot gevolg zou hebben. Het risico op de dood van de Alblasserdammer is op de koop toe genomen. Dit alles heeft enorme gevolgen gehad voor het slachtoffer en dat reken ik de verdachten zwaar aan.”

Spijt
De jongemannen vertelden tijdens de zitting spijt te hebben van hun daden. “Ik heb er ongelofelijk veel spijt van. Dit had nooit mogen gebeuren,” vertelde één van hen. Een ander vulde aan: “We hadden gewoon door moeten fietsen.”

Uitspraken
Verdachte J. B. werd vrijdag door de rechtbank veroordeeld voor poging tot doodslag. Hij heeft een celstraf van 180 dagen, waarvan 163 dagen voorwaardelijk opgelegd gekregen. Daarnaast kreeg de Lekkerlander een taakstraf van 240 uur opgelegd. D. van V. werd ook veroordeeld voor poging tot doodslag op de Alblasserdammer. Hij heeft een celstraf van 180 dagen, waarvan 177 voorwaardelijk opgelegd gekregen. Daarnaast kreeg de Lekkerlander een taakstraf van 240 uur opgelegd. Omdat de jongens al in voorarrest hebben gezeten en die dagen van de gevangenisstraf af gaat, hoeven zij niet terug in de cel.

Werkstraf en vrijspraak
J. van der V. uit Lekkerkerk werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en een werkstraf van 120 uur. D. van G. werd vrijgesproken. “De verklaringen over Van G. zijn dusdanig tegenstrijdig dat er geen wettig en overtuigend bewijs is voor een veroordeling,” aldus de rechter vrijdag 28 oktober.

Schadevergoeding
De drie verdachten die wel zijn veroordeeld moeten met elkaar 525 euro materiële schadevergoeding en 1500 euro immateriële schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Zowel de verdachten als het Openbaar Ministerie hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen het vonnis. Doen zij dit niet, is de straf definitief.

Tekst: Peter Stam. Foto’s: Sonny Lasschuit.

IMG-20151213-WA0062

Plantageweg (Medium)