zwarte-pieten-sinterklaas-alblasserdamALBLASSERDAM – Alblasserdam, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland worden zaterdag 12 november 2016 bezocht door Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Als eerste komt de goedheiligman aan bij NMC in Nieuw-Lekkerland. Dat is rond 10.00 uur. Daarvandaan wordt koers gezet naar het Kleyburgplein. Rond 13.00 uur komt de Sint aan in Kinderdijk. Een uur later vaart de stoomboot door naar Alblasserdam. Rond 14.30 legt de boot aan in de haven van het Damdorp en zal Sinterklaas welkom geheten worden door de burgemeester.

Winkelcentrum
Na de uitreiking van de prijzen van de kleurwedstrijd, wordt gestart met een rijtoer vanaf de Dam naar het Makado. Ditmaal niet, zoals andere jaren, via de Plantageweg en de Van Eesterensingel, maar via de ingang van de Hema bij het Cortgene. De aankomst bij het winkelcentrum staat gepland om 15.15 uur. Om 16.00 uur verlaat sinterklaas en zijn gevolg weer het dorp.

Kleurplaten
De kleurplaten voor de kleurwedstrijd zijn vanaf deze week in Alblasserdam verkrijgbaar in de winkels in het Makado en op de Dam en Plantageweg. In Kinderdijk worden ze aan huis bezorgd. In Nieuw-Lekkerland zijn ze verkrijgbaar bij de lokale winkeliers. In Alblasserdam zijn er in drie leeftijdscategorieën prijzen te winnen.

Zwart
De Zwarte Pieten zullen, net als voorgaande jaren, zwart / bruin zijn. Landelijk is er al meer dan drie jaar een felle discussie over de kleur van de Pieten. Een aantal mensen vindt een zwarte Zwarte Piet racistisch en vindt het tijd voor gekleurde Pieten.

Het complete programma van de sinterklaasintocht 2016 staat hieronder:

Nieuw-Lekkerland
09.45 Voorprogramma NMC met Apollo
09.45 Vertrek vanaf pont naar NMC
10.00 Aankomst Sint NMC
10.30 Aankomst Sint Kleijburgplein
11.00 Vertrek Kleijburgplein
11.20 Aankomst Planetenplein vanuit markt naar Aantjes
11.25 EMS richting lunch
11.30 Uitreiking prijzen kleurplatenwedstrijd Aantjes
11.30 Apollo richting lunch
12.00 Vertrek Planetenplein
12.00 Lunch bij speeltuin
12.40 Vertrek boot richting Kinderdijk

Kinderdijk
12.40 Voorprogramma Kinderdijk Apollo
13.00 Aankomst Sint Kinderdijk
EMS marst naar de Klok
13.15 Bezoek aan ‘de Klok’
13.15 EMS en koets door dorp
14.05 Wegvaren Kinderdijk

Alblasserdam
13.45 Voorprogramma Alblasserdam Apollo
14.30 Aankomst Sint Alblasserdam
Uitreiking kleurplatenwedstrijd
15.00 Start rijtoer Dam, Cortgene, Makado
15.15 Aankomst Makado
15.30 Doorloop Makado
16.00 Vertrek Makado via hoofdingang

zwarte-pieten-sinterklaas-alblasserdam