20161026_115952b-mediumALBLASSERDAM – Na de grote uitslaande brand van dinsdag 25 oktober, bij Lascentrum Ridderkerk B.V. op bedrijventerrein Nieuwland Parc in Alblasserdam, is de brandweer woensdag 26 oktober 2016 nog druk bezig met nabluswerkzaamheden. De beplating van de ingestorte gevels en het dak worden losgetrokken om zo de laatste brandhaarden gecontroleerd te kunnen blussen. Deze werkzaamheden kunnen nog leiden tot wat rookontwikkeling die in de nabije omgeving te ruiken is. Nadat de brand geblust is, wordt het wegdek van Nieuwland Parc schoongespoten. De verwachting is dat dit niet voor het eind van de middag zal zijn.

In verband hiermee is de Van Wenaeweg tussen de kruising met het fietspad Hoogendijk en de kruising met Nieuwland Parc afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de Van Hennaertweg en de Staalindustrieweg (onderlangs) naar de Staalindustrieweg (bovenlangs) om vervolgens bij de kruising met de Hoogendijk rechtsaf Nieuwland Parc in te rijden. Aan weerszijden van de omleiding staan verkeersregelaars. De omleiding is in ieder geval vandaag (woensdag) gedurende de gehele werkdag van kracht. De verwachting is dat de weg vanaf donderdag weer open kan.

Roetdeeltjes wegspoelen met water en zeep
Tijdens de brand zijn roetdeeltjes uit de rook neergekomen. Deze deeltjes zijn afkomstig van het kunststof dak en zijn volgens de brandweer niet giftig. Ze kunnen gewoon met water en zeep worden weggespoeld. Roetdeeltjes in de openbare ruimte zijn onderzocht en kunnen volgens brandweer geen kwaad.

Rook niet over huizen in Alblasserdam getrokken
Omdat de rookpluim recht omhoog ging en daarna over het containertransferium richting de Noord en Hendrik-Ido-Ambacht trok, is deze niet over het bewoonde deel van Alblasserdam getrokken. Uit voorzorg adviseerde de brandweer mensen die last hadden van de rook gisteravond deuren en ramen te sluiten en ventilatiesystemen uit te zetten omdat rook nooit gezond is. Inmiddels kunnen ramen en deuren weer open. Bedrijven in de nabije omgeving, die wel onder rook lagen, worden woensdag persoonlijk geïnformeerd door de gemeente over de stand van zaken.

Oorzaak
Hoe de brand is ontstaan, is nog steeds onduidelijk. De politie en de brandweer doen hier onderzoek naar. De brand brak dinsdag even na 17.00 uur uit in het magazijn van het bedrijf. Niet veel later stond de loods in lichterlaaie. De medewerkers die nog binnen waren, konden op tijd het gebouw verlaten. Delen van de loods stortten tijdens de brand in. Van het bedrijfspand is weinig meer over. Alleen in een deel van de loods aan de voorkant heeft, dankzij een brandwerende muur en de inzet van de brandweer, waarschijnlijk geen brand gewoed. Wel is ook daar naar verwachting forse roet, rook -en waterschade ontstaan.

Miljoenen
Bij het Lascentrum zijn ongeveer dertig mensen in dienst. Het Lascentrum is een groothandel. Het bedrijf is gespecialiseerd in las- en veiligheidsproducten. De schade door de brand loopt in de miljoenen euro’s.

Foto’s: Peter Stam.

20161026_115952b-medium

img_4787-medium img_4802-medium img_4803-medium img_4815-medium img_4828-medium img_4833-medium img_4856-medium img_4865-medium img_4887-medium img_4895-medium img_4903-medium

Deel dit bericht via...