rijbewijs-drive-licence-pasjeALBLASSERDAM – Een 24-jarige Alblasserdammer is door de politierechter in Dordrecht veroordeeld voor het vier keer rijden zonder geldig rijbewijs. De opgelegde straf is fors lager dan de straf die het Openbaar Ministerie had geëist. Het rijbewijs van de Damdorper werd begin dit jaar geschorst, omdat er aan getwijfeld werd of de man, vanwege zijn drugsgebruik, wel geschikt was om een motorvoertuig te besturen. Een onderzoek bij het CBR moest daar meer duidelijkheid over geven. Tot die tijd mocht de twintiger niet rijden.

“Maar dat deed u wel en wel op 19 april, 29 april, 12 mei en 31 mei,” hield de officier van justitie voor. Bij de vierde keer was de politie het zat en nam het voertuig van de man in beslag. De overtredingen vonden plaats in de Rembrandtlaan, de Begoniastraat, de Van Hogendorpweg in Alblasserdam en de Burgemeester Keijzerweg in Papendrecht.

Twijfel
De Alblasserdammer vertelde dat hij eerst niet zeker wist of hij inderdaad niet meer mocht rijden. “Ik had al een tijd niets over die test bij het CBR gehoord, dus was gaan twijfelen en ben toen in de auto gestapt.” De rechter merkte op: “Dat kunt u één keer denken, maar toch geen vier keer?” “Dat klopt, maar die tweede keer moest ik de auto vijftig meter verrijden voor m’n werk. En die andere keren had ik de auto ook nodig voor mijn werk.”

Geen respect
De officier van justitie stelde dat de twintiger een forse straf zou moeten krijgen. “Dit gedrag betuigt van geen enkel respect voor het bevoegd gezag. Daarom treedt het Openbaar Ministerie streng op. Ik ben blij dat de agenten zijn voertuig bij de vierde keer in beslag hebben genomen, anders had meneer waarschijnlijk vrolijk rond blijven rijden.”

8 weken gevangenisstraf
De openbaar aanklager vervolgde: “Meneer heeft nog twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf openstaan van een veroordeling in maart van dit jaar. Het zou ongeloofwaardig zijn als die straf nu niet wordt opgelegd. Ik eis daarom acht weken gevangenisstraf, waarvan vier weken voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De inbeslaggenomen leaseauto mag wat mij betreft terug naar de broer van verdachte.”

Groot probleem
“Maar dan heeft mijn cliënt wel een heel groot probleem,” vond de advocaat van de man. “Mijn cliënt heeft een eigen bedrijf en elke week dat hij niet werkt, heeft hij ook geen inkomen. Ik zie meer in een taakstraf. Verder hoop ik dat u (de rechter, red.) meneer de kans wil geven en de proeftijd van de vorige straf wil verlengen.”

Goed mee weg
De rechter ging deels mee in het argument van de advocaat en legde in plaats van een gevangenisstraf een taakstraf van 100 uur op, waarvan 50 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken, waarvan in maart was toegezegd dat als meneer weer de fout in zou gaan, die straf opgelegd zou worden, werd niet opgelegd. “Die zaak in maart had met opium te maken. Dat is een ander soort feit,” motiveerde de rechter haar beslissing. Ze voegde daar nog aan toe: “Ik denk dat u hier héél goed mee wegkomt. U heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan als u het niet met de uitspraak eens bent.”

Rijbewijs ongeldig
Het rijbewijs van de Alblasserdammer is inmiddels definitief ongeldig verklaard door het CBR, naar aanleiding van de uitslag van de test die de man begin dit jaar moest ondergaan.

rijbewijs-drive-licence-pasje

Deel dit bericht via...