IMG_7341 (Kopie)NIEUW-LEKKERLAND – De rechtbank heeft een 47-jarige man uit Bergen op Zoom veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur voor het in brand steken van een schuur langs de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland en het plegen van verzekeringsfraude. De man stak op 9 november 2013, samen met een vriend van hem, de schuur langs de Lekdijk in brand, om zodoende geld op te strijken van de verzekering. Bij de brandstichting liep de vriend van de man, die in geldnood zat, ernstige brandwonden op. Hij lag eerst urenlang verstopt in een weiland en meldde zich midden in de nacht bij een ziekenhuis.

Nietig
De beide verdachten waren niet aanwezig bij de rechtszitting. Hun advocaten wel. De dagvaarding van de 52-jarige Sliedrechter die ook bij de zaak betrokken was, werd nietig verklaard. Hij zal zich op een later moment moeten verantwoorden in de rechtbank. De zaak tegen de 47-jarige man uit Bergen op Zoom werd wel inhoudelijk behandeld.

Lichterlaaie
Op 9 november 2013, rond kwart over tien ’s avonds, horen bewoners langs de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland een harde dreun. Het gaat om een ontploffing in een schuur. Niet veel later staat de schuur in lichterlaaie. De boel brandt tot de grond toe af. Een paar uur later wordt iemand met ernstige brandwonden het ziekenhuis binnengebracht. Later blijkt de man gewond te zijn geraakt tijdens het aansteken van de schuur.

Telefoontap
De politie komt de mannen op het spoor na een anonieme tip over verzekeringsfraude. De politie zet de mannen onder de ‘telefoontap’ en hoort de twee over de zaak praten. Er wordt gezegd dat de één benzine mee zou nemen en dat de ander het aan zou steken. Verder zeggen de mannen tegen elkaar dat het geld dat de verzekering uit gaat keren ‘fifty, fifty’ verdeeld zal worden. Intussen wijst onderzoek uit dat de afgebrande schuur in Nieuw-Lekkerland is aangestoken met een ‘benzinedampmengsel’.

Ernstig feit
“Eerst ontkent C. L., maar als de taps voorgehouden worden, bekent meneer. Hij vertelt dat het op een inbraak moest lijken en dat er daarom braaksporen waren gemaakt. Verder moest het een klein brandje worden, maar dat is kennelijk uit de hand gelopen,” vertelt de officier van justitie. De openbaar aanklager vervolgt: “Dit is een behoorlijk ernstig feit. Behalve dat de verzekering voor een paar duizend euro moest worden opgelicht, wordt ook de buurt opgeschrikt door deze situatie. Ik eis tegen L. een werkstraf van 180 uur. Daarnaast wil ik dat meneer de onderzoekskosten die verzekeraar Univé heeft gemaakt om de fraude op het spoor te komen, gaat betalen.”

Uitspraak
De rechter ging met deze eis mee en legde een werkstraf op van 180 uur. Daarnaast moet L. 3.188 euro aan de verzekering betalen voor de kosten die Univé heeft moeten maken. De inzet van de hulpdiensten die voor de brandstichting uitrukten, hoeft L. niet te betalen. Deze kosten zijn namelijk niet geclaimd.

Tweede verdachte
De andere verdachte, P-J. G. uit Sliedrecht, wordt behalve van brandstichting in Nieuw-Lekkerland, ook verdacht van het veroorzaken van een explosie en brand in een chalet in Ommel. Ook in dat geval was het volgens het OM de bedoeling om de verzekering op te lichten. Verder wordt de man verdacht van het doen van valse aangifte onder een valse naam in Nieuw-Lekkerland. De inhoudelijke behandeling van rechtszaak van de Sliedrechter vindt binnenkort plaats.

Tekst en foto’s: Peter Stam. Filmpje: Ezra Rehorst.

IMG_7335 (Kopie)

IMG_7329 (Kopie) IMG_7337 (Kopie) IMG_7341 (Kopie)