img_3414-mediumALBLASSERDAM – De Fietsersbond heeft zaterdag 1 oktober 2016 meer dan tachtig fietsen gecontroleerd op onder meer verlichting, remmen, bandenspanning, zadelhoogte en bel. Ook de politie en ‘Band op Spanning’ waren aanwezig bij de actie, die werd gehouden bij winkelcentrum Makado in Alblasserdam. De reparateurs en vrijwilligers zijn vrijwel constant in actie geweest, maar desondanks was er filevorming op de uitgerolde rode loper en kon de wachttijd oplopen tot een half uur.

Mopperen
De meeste wachtende fietsers konden met het goede weer het geduld wel opbrengen, maar er werd ook af en toe gemopperd als de reparatieploeg voor de lunch werd afgelost. “De aflossing was echter zo georganiseerd dat er steeds drie deskundigen aan het werk waren. Het goed afstellen en herstellen van de fietsonderdelen kost nu eenmaal de nodige aandacht en dus tijd. Opvallend was de lage bandenspanning van veel fietsen en dan kost het fietsen meer inspanning en energie. De hoogte van veel fietszadels was vaak niet optimaal en moest worden aangepast,” vertelt coördinator Henk Rotteveel van de Fietsersbond.

Verlichting
Rotteveel vervolgt: “Verder viel het grote aantal kinderfietsen op dat voor controle werd aangeboden. De deugdelijkheid daarvan was over het algemeen goed te noemen. Ook was er tussendoor gelegenheid de bandenspanning van scootmobielen op orde te brengen. Men kwam tot de ontdekking dat het frame van een rollator te dik is om een fietsbel op te monteren. Net als in de andere Drechtsteden was duidelijk dat opvallend veel fietsverlichting toch van erbarmelijke makelij is. Koplampen en achterlichten zijn blijkbaar nog steeds de sluitpost, zelfs bij fietsen van merken waarvan je een betere kwaliteit mag verwachten. Een van de reparateurs sprong bijna een gat in de partytent, toen hij het voor elkaar kreeg de bedrading van een fietsverlichting voor en achter weer in orde en werkend te maken.”

Batterijen
Alle lege en lekkende batterijen werden kosteloos vervangen. Tenminste, als de agressieve stoffen de verlichting niet van binnenuit hadden aangetast. Dan werd het licht tegen kostprijs vervangen en dat werd gewaardeerd.

Politie en ‘band op spanning’
Tegelijkertijd werd op het Wilgenplein de bandenspanning van auto’s gecontroleerd door een team van Band op Spanning. De politie was aanwezig voor voorlichting over fietsdiefstal. De mascotte voor de verkeersveiligheid: Vinnie Veilig was weer present voor de nodige selfies. De reacties van het publiek waren zeer positief, al viel de respons van de middelbare scholieren tegen. Het is in de toekomst de bedoeling dat de beschreven initiatieven vaker gecombineerd worden om meer aandacht te kunnen genereren.

Foto’s: Peter Stam.

img_3414-medium

img_3302-medium img_3401-medium img_3409-medium img_3420-medium img_3425-medium img_3435-medium img_3452-medium

fietsen-makado