img_3374-mediumALBLASSERDAM – De 9-jarige Rebecca van der Kraan uit Alblasserdam heeft zaterdag 1 oktober 2016, samen met burgemeester Jaap Paans en graffiti-artiest Peter van der Helm graffiti gespoten op de oude brandweergarage aan de Scheepmakersstraat in het Damdorp. Dit naar aanleiding van een lieve brief die de burgemeester eerder dit jaar kreeg van Rebecca waarin zij opbiechtte met een spuitbus graffiti te hebben gespoten op de oude brandweergarage. Zij vertelde hier veel spijt van te hebben en dat ze geprobeerd had het schoon te maken, maar zonder succes.

De 9-jarige schreef:

Liefe burgemeester,
Ik hep iets doms gedaan.
Ik heb uit de schuur van mijn papa en mama een spuitbus met groene verf gepakt. En daarmee heb ik op de roldeur en de zijdeur van de oude brandweergarage gespoote. Papa en mama waare toen zoo boos dat ik niet naar het kinderfeestje van mijn beste vriendin mogt. En dat vond ik super erg. Ik heb er erg veel spijt van en ik heb het geprobeerd schoon te maken maar dat lukte niet. Ik ben wel een beetje bang dat het heel veel geld gaat kosten. Ik hoop dat u niet boos wort op mij. Ik zal het nooit meer doen.

Groetjes van Rebecca (9 jaar).

De ouders lieten onderaan de brief weten bereid te zijn de schade te vergoeden.

Iets moois
De burgemeester wilde Rebecca graag de gelegenheid geven haar fout goed te maken. Niet door haar de graffiti te laten schoonmaken, maar door samen met haar de graffiti af te maken zodat het iets moois zou worden. Om dit in goede banen te leiden was graffiti-artiest en oud-Alblasserdammer  Peter van der Helm gevraagd te assisteren. Het drietal ging zaterdag aan de slag en tekende smileys, aapjes en een olifant op de muur en garagedeur.

Eerlijk
Met de actie wil de burgemeester nadrukkelijk niet oproepen om ‘zomaar’ graffiti te gaan spuiten in Alblasserdam. Wel wilde hij het meisje belonen voor haar eerlijkheid. “Ik snap dat jouw ouders best even boos waren toen ze zagen wat je had gedaan met die verf. Dat je dan straf krijgt is heel vervelend maar ook wel logisch. Je kunt niet ongestraft de spullen van iemand anders ‘kapot’ maken of met verf bekliederen. Toch vind ik dat je al genoeg gestraft bent. Ik ben niet boos op je. In Nederland krijgt iedereen een tweede kans om iets moois van zijn of haar leven te maken. Jij dus ook”, zo vertelde de burgemeester aan Rebecca, die met tranen in de ogen stond.

Slooppand
De oude brandweergarage staat al enige tijd leeg en wordt naar alle waarschijnlijkheid op korte termijn gesloopt.

Foto’s: Peter Stam.

img_3310-medium img_3344-medium img_3360-medium img_3374-medium img_3381-medium