IMG_2668b (Medium)ALBLASSERDAM – “De McDonald’s is niet goed voor je. Zeker niet als je ’s avonds zonder rijbewijs zó een burgertje gaat halen,” zo steekt politierechter Van Barneveld vrijdagmiddag 30 september 2016 van wal in de Rotterdamse rechtbank. Voor haar zit een 21-jarige man uit Alblasserdam. Hij wordt ervan verdacht dat hij op zaterdagavond 21 november 2015 een frontale aanrijding heeft veroorzaakt op de Van Hogendorpweg in Alblasserdam. De man zou roekeloos en zonder rijbewijs hebben gereden in de auto van een vriend, die daar niet van op de hoogte was.

Drie strafbare feiten
“Meneer wordt verdacht van drie strafbare feiten. Te weten: joyriden, gevaarlijk rijden en rijden zonder rijbewijs,” houdt de officier van justitie voor.

Honger
De Damdorper geeft toe dat hij fout heeft gehandeld en reconstrueert: “Ik kreeg honger en dacht: ik rij even naar de McDonald’s. Dat was stom. Ik had dit nooit moeten doen. Gelukkig is het bij materiële schade gebleven en is er niemand gewond geraakt.”

Schade
De man botste vorig jaar frontaal op een tegenligger, nadat hij op de andere weghelft was beland. Deze tegenligger, een 50-jarige man uit Alblasserdam, botste door de klap tegen een geparkeerde personenwagen. Een ambulance kwam ter plaatse om de betrokkenen na te kijken. Niemand hoefde mee naar het ziekenhuis. Door de botsing ontstond voor meer dan 13.000 euro schade aan drie verschillende voertuigen. Omdat de verzekering dit bedrag niet gaat betalen, is de twintiger inmiddels zelf begonnen met het afbetalen van dit bedrag. “Ik moet inderdaad alles zelf betalen. Ik heb in de afgelopen maanden al zesduizend euro betaald en ben dus bijna op de helft.”

Eis
De officier van justitie vindt het prijzenswaardig dat de Damdorper al is begonnen met de schadeafhandeling. Ze zegt: “Het is heel belangrijk dat schade afgehandeld wordt. Verdachte neemt een forse kostenpost op zich en daar hou ik rekening mee in mijn eis. Ik eis een geldboete van 850 euro voor het joyriden en een voorwaardelijke geldboete van 800 euro voor de andere twee feiten. Dit met een proeftijd van twee jaar.”

Uitspraak
De advocaat van de 21-jarige pleit in plaats van het opleggen van geldboetes voor een werkstraf, zodat de gedupeerden zo snel mogelijk hun geld krijgen. De rechter gaat mee in dat standpunt en zegt: “U geeft ruiterlijk toe fout te zijn geweest. Ik heb het idee dat de ernst van de zaak dondersgoed tot u is doorgedrongen. Voor het joyriden zal ik een voorwaardelijke geldboete van 850 euro opleggen en voor de andere feiten ook een voorwaardelijke geldboete van 850 euro. Dit met een proeftijd van twee jaar. Als u zich voortaan gedraagt, hoeft u dus niets te betalen.”

Definitief
Zowel het Openbaar Ministerie als de Alblasserdammer deden direct afstand van de zaak en daarmee is de uitspraak definitief.

IMG_2634b (Medium)

IMG_2651 (Medium) IMG_2668b (Medium)