Nieuwe afbeelding (10) (Medium)ALBLASSERDAM – De ChristenUnie in Alblasserdam ziet de zestien opslagtanks die begin juli van dit jaar werden geplaatst op het terrein van Mercon aan de West-Kinderdijk het liefst zo snel mogelijk verdwijnen uit het dorp. “Ik zou zeggen: weg met die horizonvervuilers!,” stelde raadslid Teus Stam van de ChristenUnie dinsdagavond 20 september 2016, tijdens de gemeenteraadsvergadering .

Weg ermee
De opmerking werd gedaan tijdens de bespreking van de actualiteiten. Dit omdat men er afgelopen week tijdens een excursie met de Drechtraad langs voer. Stam legde uit: “De silo’s zouden tijdelijk in Alblasserdam neergezet worden, maar ’tijdelijk’ is blijkbaar een rekbaar begrip. Ik word er regelmatig bij de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) op aangesproken. Dan vraagt men: ‘Wanneer gaan die vervelende silo’s nou weg? Ze ontsieren het molengebied.’ Als je langs de dijk rijdt, zie je de silo’s eigenlijk niet, maar als je in het molengebied staat, zie je ze wel heel goed en dat is heel vervelend. Dus ik zou zeggen: weg met die horizonvervuilers.”

Ontsierend
Wethouder Arjan Kraijo zegde toe contact op te nemen met de eigenaren van Mercon om te informeren wat er wordt verstaan onder ‘tijdelijk’. “Verder ben ik het met u eens dat het er inderdaad wat ontsierend uitziet. Wat mij betreft zou het veel mooier zijn als daar een spandoek hangt met ‘Welkom in de Drechtsteden’. Dat is misschien nog het proberen waard,” vertelde Kraijo.

Bommenonderzoek
De opslagtanks bij Mercon zijn bestemd voor het uitbreidingsproject ‘Rainbow’ van LBC Tank Terminals in de Botlek bij Rotterdam. Ze worden geleverd door het Belgische bedrijf Engicon nv (Geldof). De tanks zijn tijdelijk in Alblasserdam geplaatst, omdat bij LBC de fundering nog niet klaar was. “Het was daar onontgonnen terrein en er moest een bommenonderzoek gedaan worden, omdat er mogelijk explosieven van de geallieerden waren gedropt,” liet een medewerker van Geldof in juli weten.

Vertraging
Aanvankelijk was het de bedoeling van Geldof dat de tanks in oktober weggehaald zouden worden, maar dat gaat volgens het bedrijf niet meer lukken. Onder meer een stuk pijp dat tijdens het bommenonderzoek werd gevonden, zorgde voor vertraging.

Eind november weg
Geldof laat dinsdag 20 september 2016 weten dat het nu de bedoeling is om de tanks in week 48 (eind november) via het water naar de Botlek te transporteren. “Deze planning is onder voorbehoud van de weersomstandigheden. Als het weer blijft zoals het nu is, gaat het lukken. Er moet namelijk nog beton gestort worden,” meldt Geldof.

Opslagtanks
De opslagtanks zijn gemaakt van roestvrij staal. Acht tanks hebben een capaciteit van 3000 m3 en wegen, zonder inhoud, 100.000 kilo per stuk. Ze zijn meer dan zeventien meter hoog en hebben een diameter van vijftien meter. De andere acht tanks zijn kleiner en hebben een inhoud van 1500 kuub en wegen ongeveer 52.000 kilo per stuk.

Nieuwe afbeelding (10) (Medium)

CmRwlcwWcAEBdXM (Medium) CmRwiWKW8AApMIH (Medium)

 

IMG_1411 (Medium)

IMG_1423 (Medium)