lancaster-bommenwerper-mediumALBLASSERDAM – Een oude Lancaster-bommenwerper is maandag 19 september 2016 onder meer via Alblasserdam, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland naar het IJsselmeer gevlogen. De 4-motorige zware bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog werd door zijn doordringende geluid en de geringe vlieghoogte van zo’n 375 meter door veel mensen in de regio opgemerkt. Het toestel vloog onder meer via het Damdorp naar het IJsselmeer voor een eresaluut aan de Poolse bemanning die in de nacht van 8 op 9 mei 1941 omkwam, nadat hun bommenwerper uit de lucht werd geschoten door een Duitse nachtjager.

Het vliegtuig, de R1322 Vickers Wellington Mark Ic van het Poolse 305 RAF Squadron, vertrok in mei ’41 vanuit Engeland naar Bremen en is waarschijnlijk op de heenreis neergeschoten. Het toestel werd ontdekt tijdens de voorbereidingen tot zandwinning bij het IJsselmeer. Deze maand werd de bommenwerper geborgen. De stoffelijke resten die zijn aangetroffen zijn overgebracht naar Soesterberg, waar de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) ze onderzoekt.

De Lancaster die maandag overvloog, werd vooral door de Britse luchtmacht gebruikt. Het toestel is onder andere bekend in een omgebouwde versie die gebruikt werd om stuiterbommen op Duitse stuwdammen te droppen. Er zijn, zover bekend, nog 17 toestellen overgebleven, waarvan twee luchtwaardig. Eén staat in een museum en de ander vliegt voor de Battle of Britain Memorial Flights.

De Lancaster was maandag ook aanwezig in de Hoeksche Waard, meldt Rijnmond. De Britse luchtmacht stuurde het toestel naar Nederland om deel te nemen aan het jaarlijkse eerbetoon voor de Vijf van Greup. De ‘Vijf’ hielpen 75 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog de bemanning van een Engelse bommenwerper die neerstortte in de Hoeksche Waard. Ze voorzagen de vliegers van onder meer kleding, landkaarten en voedsel. Dat gebaar werd de mannen uiteindelijk fataal. Een dag na de crash trokken Duitse troepen de Hoeksche Waard in om de bevolking aan de tand te voelen. Vijf mensen kregen de doodstraf wegens ‘hulp aan de vijand’. Maandag vond een herdenking van de vijf slachtoffer uit het dorp Greup plaats. Meer informatie over deze herdenking is te vinden op Rijnmond.nl.

Foto’s: Jonathan Kershaw en Cupcakekid.

nieuwe-afbeelding-13

Lanc2adj2

Battle of Britain Memorial Flight Waddington Airshow 2010