img_1112-mediumALBLASSERDAM – Jachtenbouwer Oceanco in Alblasserdam heeft woensdag  14 september 2016 een 106  meter lang zeiljacht uit de loods gereden. Het jacht, met de werknaam Y712, wordt de komende weken voorzien van drie masten van zo’n zestig meter hoogte. Na de afbouw en proefvaart wordt het miljoenenjacht opgeleverd aan de (anonieme) eigenaar. Op veel sites wordt melding gemaakt dat het vaartuig onderdeel is van het ‘project solar’. Dat is niet juist.

Het is de tweede keer in de geschiedenis dat Oceanco een zeiljacht bouwt. Het vorige was de 86 meter lange Y711, die vorig jaar werd opgeleverd.

Wat het ‘drijvende paleis’ exact kost, wil Oceanco niet zeggen. Tijdens de open dag bij Oceanco in 2015 werd door de group marketing manager wel een tipje van de sluier opgelicht. Hij vertelde toen:  “Vroeger werd de stelregel van één miljoen euro per strekkende meter gehanteerd. Met dit soort jachten moet je aan het dubbele per strekkende meter denken.”

Behalve het publiek rondom het terrein, is ook het gemeentebestuur enthousiast over het jacht. Burgemeester Jaap Paans spreekt van een mijlpaal: “Mijlpaal #MaritiemeTopregio: OCEANCO rijdt nieuwste superjacht naar buiten. Op naar tewaterlating, masten & tuigage!,” twittert Paans. Wethouder Peter Verheij twittert: “Fantastisch beeld uit de maritieme topregio Drechtsteden en #Alblasserdam #Oceanco. Uniek zeiljacht!”

Wanneer de Y712 exact wordt opgeleverd, is nog niet bekend.

Tekst en foto’s: Peter Stam.

img_0696-medium img_0850-medium img_0854-medium img_1112-medium img_1116-medium img_1133-medium img_1140-medium