politie-Alblasserdam-politieauto-zwaailicht (Small)ALBLASSERDAM – De politierechter in Dordrecht heeft deze week een 21-jarige man uit Alblasserdam veroordeeld tot een geldboete van 850 euro en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor zeven maanden, omdat hij op 29 mei 2016 met 7,5 keer te veel alcohol op achter het stuur zat. “Ik ben fout geweest, ik heb er spijt van en ik aanvaard mijn straf,” antwoordde de twintiger op de vraag of hij het met de uitspraak van de rechter eens was.

Stukje verplaatsen
De Damdorper werd 29 mei door de politie betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De man was naar eigen zeggen zijn telefoon vergeten. “Die lag nog in mijn auto bij het trainingsveld op sportpark Souburgh. Een vriend bracht me met de fiets naar de auto om de telefoon op te halen. Omdat ik de plaats waar mijn auto stond niet vertrouwde, wilde ik m’n auto, die ik net twee weken had, verplaatsen, zodat hij uit het zicht zou staan. Ik wilde niet de openbare weg op gaan,” vertelde de jongeman.

Door sloten
De officier van justitie reconstrueerde: “De politie, die surveilleert, ziet de bestuurder in die bewuste nacht rijden en ziet dat hij de koplampen van zijn auto uitdoet en een braakliggend terrein op rijdt. Vervolgens probeert de bestuurder te ontkomen. Hij gaat door sloten heen, maar wordt uiteindelijk in de kraag gevat.”

15 bier
Een blaastest wees uit dat de automobilist 7,5 keer meer alcohol in zijn bloed had, dan is toegestaan. Hij blies 655 µg/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht), terwijl voor hem maximaal 88 µg/l is toegestaan. De Alblasserdammer verklaarde op het politiebureau dat hij 15 bier en 5 baco had gedronken.

Tweede keer
“Een domme en gevaarlijke actie,” vond de openbaar aanklager. “Het is de tweede keer in nog geen drie jaar tijd dat u gepakt wordt voor rijden onder invloed. Dat is een hele kwalijke zaak. U bent daarom aangemeld voor een cursus bij het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid. Als straf eis ik een geldboete van 850 euro en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van zeven maanden.”

Misrekend
De man vertelde dat hij inderdaad voor de tweede keer is betrapt, maar dat de eerste keer in de 2014 een vergissing was. “Ik had mezelf misrekend. Ik dacht dat ik nuchter was. En de tweede keer had ik echt niet de intentie om de openbare weg op te gaan. Ik wilde echt alleen de auto een klein stukje verplaatsen en op een veiligere plek zetten.”

Uitspraak
De rechter deed vervolgens direct uitspraak en vertelde dat het niet uitmaakte of de man wel of niet de openbare weg op wilde gaan. “U mag niet beschonken achter het stuur zitten. Omdat het niet de eerste keer is, til ik er zwaar aan. Ik zal de straf opleggen die de officier heeft geëist: een boete van 850 euro en een rijontzegging van zeven maanden.”

Definitief
De man en het Openbaar Ministerie gingen akkoord met de uitspraak. Daarmee is het vonnis definitief.

politie-Alblasserdam-politieauto-zwaailicht (Small)