Orgel grote kerk alblasserdamALBLASSERDAM – Zaterdag 10 september 2016 is het Open Monumentendag én Nationale Orgeldag. De organisten in Alblasserdam laten dit niet ongemerkt voorbij gaan. Er zijn diverse activiteiten voor kinderen èn volwassenen.

Zo is er een orgel-wandelroute van ongeveer twee uur. Tijdens deze tocht worden drie kerken met drie totaal verschillende orgels gezocht. “We starten om 10.00 uur in de Grote Kerk. Daar geeft Jaap Vogel een openingsconcert met bekende werken en een improvisatie over een door u op te geven lied. Om 10.45 uur zal Adriaan Arkeraats in de Havenkerk uitleg geven over de werking van het orgel, de verschillende pijpenfamilies en kenmerken van verschillende bouwperioden. We sluiten de wandelroute om 11.30 uur af in de Eben-Haëzerkerk. Daar kunnen de kinderen zelf een psalm op orgelpijpen blazen en sluit Adriaan Arkeraats af met een slotconcert,” aldus de organisatie.

Van 1 tot 10 vingers, vrij spelen voor kinderen en andere belangstellenden
Altijd al eens op een echt kerkorgel willen spelen? Deze dag mogen de kinderen (en andere belangstellenden) zélf de grote kerkorgels bespelen. In de onderstaande kerken kun je van 10.00 tot 14.30 uur terecht. Aanmelden is niet nodig.
Eben Haëzer Kerk, Plantageweg 172
Fatimaparochie, Parallelweg 7
Grote Kerk, Cortgene 8 (tot 14.00 uur)
Havenkerk, Ieplaan 9
Ontmoetingskerk, Blokweerweg 75
Hervormde Kerk Kinderdijk, Molenstraat 149 (Kinderdijk)

Open orgel, tongwerken stemmen en zelf op orgelpijpen blazen
Van 13.00 uur tot 15.00 uur staan de deuren van het orgel in de Grote Kerk wagenwijd open. Kom kijken hoeveel pijpen er in het orgel staan, waar de lucht vandaan komt én hoe de organist de trompetten stemt. Adriaan Arkeraats en Jaap Vogel vertellen graag alles over het orgel.

Pijpen zoeken met Piet Prestant, Kinderconcert – Grote Kerk – Aanvang 15.00 uur
Tot slot is er ook nog een spannend vertel-concert voor kinderen met Piet Prestant. Deze eigenwijze orgelpijp gaat op zoek naar andere pijpen in het orgel. En wie komt hij daar allemaal tegen? Flip Fluitjes, Vera Viola, Tom Toeter en Bas Blaasbalg. Zal dat goed gaan samen? Kom luisteren en leer zo spelenderwijs alle soorten orgelpijpen kennen. Het orgel zal bespeeld worden door Chiel Jan van Hofwegen en Anja Vlasblom vertelt het verhaal. Natuurlijk zal je ook Piet Prestant en zijn vrienden zien! Welkom op dit spannende concert.

Organisatie:
Adriaan Arkeraats
078 – 69 345 21
06 – 22 50 62 54

hoofdorganist@kerkenpad.nl

Orgel grote kerk alblasserdam