PLF_6308ALBLASSERDAM – De vijftigste editie van Jeugdland Alblasserdam is maandag 15 augustus 2016 van start gegaan in cultureel centrum Landvast. De officiële opening werd verricht door burgemeester Jaap Paans en oud-voorzitter mevrouw Vijgeboom. Daarna konden de honderden kinderen gaan knutselen, timmeren, spelen. Nieuw dit jaar zijn het huttendorp en de beroependag. De ‘feestweek’ duurt tot vrijdag 19 augustus.

Jeugdland verzorgt al vijftig jaar een creatieve week waarin kinderen naar hartenlust kunnen knutselen, naaien en bloemstukjes maken. Sinds enkele jaren is daar het gamen in de bioscoopzaal bijgekomen en de aanwezigheid van sportverenigingen die clinics verzorgen.

Vanwege de jubileumeditie, ontvangen alle bezoekers dit jaar een keycord van de gemeente. Alblasserdam.

Huttendorp
Nieuw dit jaar is het bouwen van een huttendorp. Met hamers en spijkers gaan de kinderen zelf aan de slag. Wie wil meedoen moest zich vooraf inschrijven. Kluswijs en Hornbach ondersteunen deze activiteit. Op donderdag is om 15.00 de prijsuitreiking voor de mooiste hut. Op vrijdagmiddag gaat het hout verbrand worden op de kerstbomen-verbrandplaats, deze activiteit staat los van Jeugdland. Deze is qua organisatie in handen van de jeugdbrandweer Alblasserdam.

Beroependag
Verder is er dit jaar een beroependag; een idee van Maat uit Alblasserdam. Zo is er een behendigheidsparcours met de heftruck en mogen kinderen kranen om de bal op de juiste plaats te krijgen. Na afloop van de twee onderdelen ontvangt ieder kind een behendigheidscertificaat. Daarnaast biedt Maat in samenwerking met TLN en Veilig Verkeer Nederland een doe-les ‘veilig op de weg met vrachtwagens en dode hoek’. Kinderen krijgen in kleine groepjes een korte introductie, nemen plaats in de vrachtwagen en staan ernaast om te ervaren wat de dode hoek is. Verder bieden onder andere ook grond-, weg- en waterbouwbedrijf Hak, afval- en energiebedrijf HVC en de Politie activiteiten voor de kinderen aan.

Kunstkanjers
Onder schooltijd hebben kinderen van basisschool De Boeg in Alblasserdam in mei onder leiding van twee plaatselijke beeldende kunstenaars een houten reiskist van 2,5 x 2,5 (Kubus) aan zowel de buitenkant als binnenkant beschilderd. De binnenkant van de Kubus is uiteindelijk ingericht als expositieruimte en zal op donderdag 18 augustus op Jeugdland 2016 voor Landvast worden neergezet ter bezichtiging. Een nieuwe ‘halve’ kubus zal ook op donderdag 18 augustus geplaatst worden en als kunstkanjer workshop aangeboden worden aan kinderen uit Alblasserdam in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Na deze aftrap gaat kunstkanjers in de maanden na Jeugdland, workshops aanbieden voor de jeugd van 8-12 en 12-18 jaar in Alblasserdam.

Meer informatie over Jeugdland is te vinden op www.jeugdlandalblasserdam.nl en op de Facebookpagina.

Foto’s: Peter Lodder Fotografie en Gemeente Alblasserdam.

PLF_6270 (Medium)

Cp4duzQXEAAFyOG (Medium) PLF_6285 (Medium) PLF_6294 (Medium) PLF_6295 (Medium) PLF_6299 (Medium) PLF_6308 (Medium)