20160804_125424 (Medium)ALBLASSERDAM  – De zwaan die 14 juli 2016 langs het Buitenpad in Alblasserdam werd aangevallen door een hond is, samen met zijn gezin, weer op zijn eigen stek. “De zwaan werd aangevallen door een Rottweiler, die door zijn baasje was opgehitst,” vertelt Herman Bentlage van de Dierenambulance De Kattenmand. “Het dier raakte in deze strijd, om zijn vrouwtje en zes ‘kids’ te beschermen, zo ernstig gewond dat medische verzorging nodig was,” vervolgt Bentlage.

Vogelopvang
De gewonde zwaan werd door de dierenambulance meegenomen naar een gespecialiseerde vogelopvang in Delft. Herman: “Daar bleef hij echter erg gestrest, waardoor hij slecht herstelde. Na overleg met de dierenarts werd besloten de overige familieleden ook maar te vangen en op te nemen.”

Nat pak
Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Door de gezamenlijke inzet van de vrijwilligers van de dierenambulance, lukte het om de hele familie mee te nemen. Dit kostte echter één van de vrijwilligers een nat pak, toen zij met zwaan en al in het water gleed.

Hersteld
Afgelopen week bleek dat de ‘vaderzwaan’ dusdanig was hersteld, dat overgegaan kon worden tot terugplaatsing. Dit werd gedaan op de voor de zwanen vertrouwde plek aan het Buitenpad in Alblasserdam.

Hond aanlijnen
“Wij hopen dat de hondenbezitters hun dieren, waar dat nodig is, aan de lijn houden, zodat herhaling voorkomen kan worden en zwanen nu weer veilig kunnen en mogen genieten van de natuur,” besluit Bentlage van De Kattenmand.

20160804_125424 (Medium)

20160804_115646 (Medium) 20160804_125419 (Medium)