OBS het Palet inzameling (Medium)ALBLASSERDAM – Vier maanden lang zo veel mogelijk lege huishoudmiddelen inzamelen heeft zich geloond voor OBS het Palet in Alblasserdam. De school is namelijk tweede geworden bij de Frisse Lucht Wedstrijd. Daarmee heeft de school €200 euro gewonnen. De wedstrijd werd georganiseerd door Ambi Pur en TerraCycle en was een wedstrijd voor alle teams van het Huishoud Recycling Programma, een initiatief van beide bedrijven. Voor elk huishoudmiddel dat de winkel opstuurt, ontvangt het een financiële bijdrage waarmee een goed doel van eigen keuze kan worden gesteund.

De Frisse Lucht Wedstrijd duurde 4 maanden waarbij het de taak was om zoveel mogelijk lege huishoudmiddelen, zoals spuitkoppen en luchtverfrissers, op te sturen. Een van de manieren waarop de school dit deed is via een speciale inzamelbox op school, waardoor iedereen in de omgeving een bijdrage kon leveren. Dit beloonde zich uiteindelijk in een tweede plek, een verbetering ten opzichte van vorig jaar toen de school derde in een soort gelijke wedstrijd werd.

Uiterste best
Initiatiefneemster Sascha ten Brink is erg blij met de tweede plek: “Onze school zamelt al het gerecyclede afval in voor onder andere tablets en andere leerdoeleinden. Er wordt vooral positief gereageerd op de inzamelingen. Niet alleen de leerlingen zamelen in, maar ook ouders, familie en buurtgenoten.” Al het afval kan op verschillende punten binnen de school en op de schoolpleinen ingeleverd worden. “Het inzamelen doen wij natuurlijk voor een beter milieu, maar we willen ook leuke materialen kopen voor de leerlingen. Daarom deden we ons uiterste best om een prijs te winnen.”

Huishoud Recycling Programma
Het Huishoud Recycling Programma is een gezamenlijk initiatief van Ambi Pur en TerraCycle. Hiermee sluit het programma aan bij een reeks recyclingprogramma’s die TerraCycle wereldwijd biedt. Dit programma maakt het mogelijk om verpakkingen van huishoudmiddelen te recyclen en bovendien iets te schenken aan een zelfgekozen goed doel. Inmiddels zijn er verspreid over heel Nederland teams actief die op deze manier een concrete bijdrage leveren aan het milieu en de maatschappij. Alle ingezamelde verpakkingen van huishoudmiddelen worden op innovatieve wijze verwerkt tot nieuwe duurzame grondstoffen en producten.

Frituurvet
Naast het inzamelen van lege huishoudmiddelen, zamelen de leerlingen ook pennen en snoepverpakkingen in via respectievelijk het BIC Recycling Programma en het Fruittella Snoep Recycling Programma van TerraCycle. Frituurvet, batterijen, textiel, metaal, papier en plastic zijn nog meer voorbeelden van wat er allemaal op de zeer duurzame basisschool het Palet wordt ingezameld.

OBS het Palet inzameling (Medium)