alarmnummer 112 bellen mobiel telefoonALBLASSERDAM – De politierechter heeft maandag 25 juli 2016 een 46-jarige man uit Alblasserdam vrijgesproken van misbruik van het alarmnummer 112. Volgens de politie en het Openbaar Ministerie heeft de man op 27 februari 2015 herhaaldelijk 112 gebeld, zonder dat er iets aan de hand was. De man zelf, die een boete kreeg van 300 euro, was het daar niet mee eens en zegt dat hij die dag door iemand is gevolgd en lastiggevallen en dat hij daarom 112 heeft gebeld.

Rijke historie aan valse meldingen
Volgens de verbalisanten, die bij de man langs gingen nadat hij meerdere keren 112 had gebeld, kampt de Damdorper met geestelijke problematiek en stemmingswisselingen en heeft hij inmiddels een rijke historie aan valse meldingen. “We zijn die avond bij hem langs geweest, maar het lukte niet om een redelijke verklaring bij hem op te nemen. Hij was niet goed aanspreekbaar,” zo hield de rechter maandag de verklaringen van de agenten voor.

Afwezig
De 46-jarige was maandag ook niet aanwezig om uit te leggen waarom hij 112 belde. Wel heeft hij onlangs een verzetschrift ingediend tegen de boete van 300 euro die hij had gekregen. Daarin schreef hij dat het voor hem noodzakelijk was om te bellen, omdat hij die dag achtervolgd en bedreigd was.

Jammer
De officier van justitie stelde: “Het is jammer dat meneer er vandaag niet is. Het is nu moeilijk te achterhalen waarom meneer heeft gebeld. Het politiesysteem meldt dat meneer al acht keer eerder misbruik van 112 heeft gemaakt. Daar is hij toen overigens niet voor veroordeeld. Ik eis een boete van 300 euro, waarvan 150 euro voorwaardelijk, om herhaling te voorkomen.”

Vrijspraak
De rechter kwam echter toch tot een vrijspraak. Ze motiveerde: “Het Openbaar Ministerie stelt dat meneer opzettelijk en zonder noodzaak 112 heeft gebeld. Meneer zegt dat er wel noodzaak was. Het probleem is dat meneer door niemand is gesproken en ook vandaag is hij niet aanwezig. Het loopt bij mij mank op die noodzaak. Nergens wordt melding gemaakt van hoe is vastgesteld dat er geen noodzaak was. Ik had iets meer van dit proces verbaal verwacht. Ik kom daarom tot een vrijspraak.”

alarmnummer 112 bellen mobiel telefoon