ALBLASSERDAM – De politierechter heeft maandag 25 juli 2016 in de rechtbank van Dordrecht een 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht vrijgesproken van het hinderen van de politie bij een onderzoek. De man reed 24 februari 2015, midden in de nacht, met een gehuurd busje door Alblasserdam.

Rijbewijs en ID-kaart
Twee surveillerende agenten zagen het busje rijden en hielden de bestuurder in Alblasserdam staande. Ze vroegen naar zijn rijbewijs en vroegen ook de bijrijder om zijn identiteitskaart. Het rijbewijs werd overhandigd, maar de bijrijder bleek geen ID-kaart bij zich te hebben. Wel werd een bankpas getoond.

Doorzoeken
Omdat de agenten het niet vertrouwden, omdat er vaker nachtelijke criminele activiteiten plaatsvinden met gehuurde voertuigen, wilden de verbalisanten het busje doorzoeken. Ze vorderden de mannen uit te stappen. De bestuurder bleef echter zitten. “Ik vroeg waarom ze in het busje wilden kijken, maar daar gaven ze geen antwoord op. Verder zei ik dat ze niet bevoegd waren om dit te doen,” vertelde de dertiger maandag.

Discriminatie
Een van de agenten probeerde een tasje in de auto te pakken om erin te kijken. Dit werd door de bestuurder met kracht uit handen van de agent getrokken. Er volgden vervolgens een tweede en een derde vordering om uit te stappen. “Het was haantjesgedrag van die agenten. Er kwamen nog vier of vijf eenheden van de politie bij en ik werd aangehouden. Ik mocht niemand bellen en moest mee. Voor mijn gevoel werd ik gewoon gediscrimineerd. Ik wilde ook aangifte doen van racisme,” aldus de bestuurder.

Handschoen
De man, die in de bouw werkzaam is, kreeg een boete voor het bezit van ‘inbrekerswerktuig’ omdat hij onder meer een handschoen in zijn busje had liggen. Deze boete is uiteindelijk, tijdens een eerdere rechtszitting door de rechter vernietigd. Later volgde nog een boete voor het niet voldoen aan het politiebevel en het tegenwerken van het onderzoek. Daarvoor stond de man maandag terecht.

Gewoon even luisteren
De officier van justitie vond dat de man had mee moeten werken. “De politie is belast met het handhaven van de openbare orde en het opsporen van strafbare feiten. Meneer had gewoon even moeten luisteren en uit moeten stappen. De combinatie ‘nachtelijke uren’, ‘gehuurde bus’ en ‘geen identificatie’ was voldoende verdenking om op zoek te gaan naar het identiteitsbewijs van de bijrijder in het busje. Ik vraag de rechter om meneer te veroordelen tot een geldboete van 175 euro.”

Vrijspraak
De rechter dacht hier anders over. Ze stelde: “Dat er naar meneer zijn rijbewijs wordt gevraagd is prima, maar er was geen aanleiding om te vragen naar de identiteit van de bijrijder. De politie zegt dat een gehuurd busje in de nachtelijke uren voldoende was voor een controle. Ik vind dat er geen noodzaak is geweest om naar de identiteit te vragen van de bijrijder. De politie was dus niet bevoegd om het busje vervolgens te onderzoeken en ik ga meneer daarom ook hiervan vrijspreken.”

Vriendelijker
De rechter gaf de man nog wel als tip mee om zich voortaan wat vriendelijker en behulpzamer op te stellen tegenover de politie.