IMG-20160716-WA0021ALBLASSERDAM – Diederik Verdoorn (22) uit Alblasserdam deed deze week een bijzondere vangst in het Rijzenwiel in zijn woonplaats. Hij haalde, tijdens het vissen naar karpers, een meerval van meer dan een meter lengte binnen. “Ik draaide m’n hengel binnen om opnieuw uit te varen. Ineens voelde ik wat trekken. Bleek het een meerval te zijn,” vertelt Diederik.

Onlangs bleek tijdens een visserijkundig onderzoek in het Lammetjeswiel dat daar ook al een meerval van meer dan een meter lengte rondzwom.

Zwemles
De vis riep bij de aanwezigen herinneringen uit de jaren zeventig op. Toen ging het verhaal rond dat in de recreatieplas een monsterlijke meerval van anderhalve meter zwom. Voor veel kinderen was dit een angstige gedachte, omdat er wekelijks zwemlessen plaatsvonden.

Visduivel
De meerval, die ook wel visduivel wordt genoemd, is een langgerekte vis met een afgeplatte, opvallend grote bek, een vrijwel rolrond lichaam met een dikke buik en een lange staart. De meerval valt sinds 1973 in Nederland onder de Natuurbeschermingswet . Gevangen exemplaren dienen onmiddellijk in hetzelfde water worden teruggezet.

De meerval is de grootste zoetwatervis van Europa. Het is een roofvis, maar is voor mensen ongevaarlijk.

IMG-20160716-WA0021

IMG-20160716-WA0020