100_0979 (Medium)Dit betreft een advertorial.
ALBLASSERDAM – Sinds januari heeft Nisette Huisman in gezondheidscentrum Dok 11 in Alblasserdam een praktijk voor ergotherapie en arbeidsdeskundige dienstverlening. De Alblasserdamse studeerde in 2008 af als ergotherapeut en volgde daarna de post hbo opleiding voor arbeidsdeskundige. „Het zijn twee mooie beroepen die nauw met elkaar zijn verweven.”

Ergotherapie is bedoeld voor iedereen die zijn dagelijkse handelingen niet meer naar wens kan uitvoeren. Het doel van ergotherapie is om  zo zelfstandig mogelijk  te blijven functioneren in de eigen situatie. Binnen de ergotherapie staan altijd de mogelijkheden van iemand centraal en niet de  beperkingen. Maar er is zeker oog voor de beperkingen.

Niet alleen hulpmiddelen
„Mensen denken bij ergotherapie al snel aan hulpmiddelen,” vertelt Nisette. Maar ergotherapie houdt veel meer in. „Zo krijg ik hulpvragen van mensen die problemen hebben met het geheugen. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld geen boodschappen meer doen. Of ze kunnen door de geheugenproblemen geen koffie meer zetten, omdat ze de volgorde van handelingen niet meer weten. Als ergotherapeut kun je in zo’n situatie veel betekenen, waardoor mensen toch zelfstandig kunnen blijven wonen.  Ergotherapie is ook bedoeld voor de  mantelzorger,  omdat door instructie en advies overbelasting kan worden voorkomen.

Huidige wet en regelgeving
„Oplossingen hoeven echt niet altijd duur te zijn. Veel hulpmiddelen zijn namelijk erg duur en worden lang niet altijd vergoed. Heeft iemand bijvoorbeeld door polsklachten problemen met wringen, dan kan ik daarvoor een duur hulpmiddel adviseren. Maar ik kan ook een andere werktechniek aanleren, waardoor de handeling minder belastend is. Op die manier kan de uitgave voor een hulpmiddel worden bespaard.” Soms zijn hulpmiddelen of voorzieningen  wel nodig. Nisette, die goed op de hoogte is van de huidige wet en regelgeving, kan ondersteunen bij de aanvraag van een hulpmiddel of voorziening bij het UWV, WMO of Zorgverzekeraar.

Langer thuis
Door ergotherapie kunnen mensen langer thuis blijven wonen. Nisette vertelt dat ze een keer bij een oudere mevrouw geweest die niet meer praatte en veel huilde. Ook kon ze niet meer zelfstandig drinken. Haar dochter dacht dat haar moeder depressief was, of dement werd. Ze was al bezig met een indicatie voor een verpleeghuis.„ Die dame zat echter in een rolstoel die totaal niet geschikt was en waardoor ze erge pijnklachten kreeg. Ook was de mok niet voor haar geschikt, omdat ze die niet naar de mond kon brengen. Ik heb toen met spoed een andere rolstoel voor haar kunnen regelen. Ook hebben we gekeken naar een beker die ze goed kon hanteren. Toen ik een paar weken later informeerde hoe het ging, vertelde de dochter dat haar moeder goed zat  in de nieuwe rolstoel .Ook praatte ze weer en was ze weer vrolijk. Met behulp van een aangepaste beker dronk ze weer zelf haar koffie. De opname in een verpleeghuis bleek niet meer nodig te zijn. Ik was zo blij voor die mensen!”

Arbeidsdeskundige dienstverlening
Ook voor arbeidsdeskundige dienstverlening kunnen mensen bij Nisette terecht. Een arbeidsdeskundige is specialist op het gebied van mens, werk en inkomen en ondersteunt bij het voorkomen van arbeidsongeschiktheid. Tegenwoordig kunnen de kosten voor ziekteverzuim heel hoog oplopen. Maar, de werkgever heeft niet alleen te maken met onkosten, hij moet ook nog eens de uiterste inspanning leveren om de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.  Deskundige hulp is hierbij belangrijk.    Nisette:  „ U kunt bij mij terecht voor arbeidsdeskundig onderzoek , een werkplekadvies , of een re-integratieadvies.

Vergoeding en verwijzing
U kunt bij de ergotherapeut terecht met  een verwijzing van een arts. Dit kan uw huisarts zijn, maar ook een bedrijfsarts  of een medisch specialist. Een verwijzing is echter niet noodzakelijk. Ergotherapie wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Iedereen heeft recht op maximaal tien uur ergotherapie per kalenderjaar. Dit heeft wel invloed op uw eigen risico. Sommige verzekeraars hebben mogelijkheden voor extra uren ergotherapie. Tarieven voor arbeidsdeskundige dienstverlening gaan op basis van een offerte.

Boek
Als Nisette tijd over heeft, vindt ze het leuk om te schrijven. „Zo heb ik het boek’ Op hun eigen manier’ geschreven. Een ergotherapeutische handleiding voor kinderen met autismespectrum stoornissen. Meer informatie hierover is te vinden op mijn website: www.huismanergo.nl

Nisette is bereikbaar via [email protected] of 0630501507.

100_0979 (Medium)

Deel dit bericht via...