OUD-ALBLAS – Een 37-jarige man uit Oud-Alblas is donderdag 30 juni 2016 door de meervoudige kamer van de rechtbank in Rotterdam vrijgesproken van ontucht. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden een voorwaardelijke gevangenisstraf van 180 dagen en een taakstraf van 200 uur geëist tegen de man. Het OM beschuldigde de dertiger ervan dat hij op 17 mei 2014 een vrouw had gedwongen tot het plegen en dulden van ontuchtige handelingen. Het ging daarbij onder meer om het betasten van de borsten en de schaamstreek en het naar achteren duwen van de vrouw om daarna op haar te liggen.

Intieme sfeer
De man bekende dat hij seksuele toenadering tot de vrouw heeft gezocht en aan haar borsten heeft gezeten. Hij ontkent aan de schaamstreek van de vrouw te hebben gezeten, haar broek te hebben opengemaakt en ontkent ook dat hij haar achterover zou hebben geduwd en op haar zou zijn gaan liggen. Volgens de Oud-Alblasser is de seksuele toenadering geleidelijk verlopen in een intieme sfeer en was deze niet onverhoeds. De man vertelde in de veronderstelling te zijn dat de vrouw de door hem verrichte handelingen ook wilde, omdat zij geen tegenstand bood. Volgens de verdachte heeft – vrouw op enig moment wel tegen hem gezegd dat zij het niet wilde en toen is hij naar eigen zeggen ook meteen gestopt. De vrouw zegt dat ze vanaf het begin heeft gezegd dat zij het niet wilde en dat zij de man heeft weggeduwd.

Vrijspraak
“Zonder afbreuk te doen aan de geloofwaardigheid van de verklaring van de vrouw, ziet de rechtbank zich geconfronteerd met het gegeven dat de verklaring van de verdachte op essentiële onderdelen daarvan afwijkt. Zoals vaak het geval is in zedenzaken, zijn er geen andere getuigen aanwezig geweest,” zo begon de rechter donderdag met de uitspraak. Vervolgens werd uitgelegd dat niet met de wettelijk vereiste mate van zekerheid is vast komen te staan dat er sprake is geweest van ontucht en dwang. “Gebleken is dat verdachten op vertrouwelijke en vriendschappelijke basis met elkaar omgingen. Het ten laste gelegde is niet wettig en overtuigend bewezen. De verdachte wordt daarom daarvan vrijgesproken,” motiveerde de rechtbank.

Schadevergoeding
De immateriële schadevergoeding van 650 euro werd, vanwege de vrijspraak, ook niet toegewezen aan de benadeelde partij.

Definitief
Het Openbaar Ministerie en de verdachte hebben veertien dagen de tijd om in hoger beroep te gaan. Als dit niet wordt gedaan, is het vonnis definitief.