REGIO – Afgelopen week heeft de Rotterdamse Rechtbank uitspraak gedaan in de zaak ‘Prijsafspraken in de ICT-keten’. De rechtbank bevestigt dat de Drechtsteden (Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht, Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht) financieel nadeel ondervonden, doordat een ingehuurde ICT-adviseur prijsafspraken heeft gemaakt in de ICT-keten. Hij moet de Drechtsteden ruim € 500.000,- terugbetalen voor de geleden schade en overige kosten.

Vermoeden
In 2014 deden de Drechtsteden aangifte tegen de ingehuurde ICT-specialist. De Drechtsteden hadden het vermoeden dat deze ICT-adviseur prijsafspraken had gemaakt in de leveranciersketen en dat hij zich niet had gehouden aan de mededingingsregels voor aanbesteding. Hierdoor genoot hij zelf financieel voordeel en werden de Drechtsteden ernstig benadeeld.

Rechtbank
De Drechtsteden startten daarop een civiele procedure om de schade te verhalen. De rechtbank is in het vonnis heel duidelijk en geeft aan dat de Drechtsteden door de acties van deze ICT-adviseur daadwerkelijk financiële schade hebben geleden. Hierdoor is het overgrote deel van de geëiste schadevergoeding door de rechtbank toegekend.

Gemeenschapsgeld
“De Drechtsteden zijn blij met de uitspraak”, aldus Marcel van Bijnen, algemeen directeur van de GR Drechtsteden. “Het gaat hier immers om gemeenschapsgeld. De regels die bij een aanbesteding horen, moeten correct worden nageleefd. Dat de adviseur daar inbreuk op maakt en er zelf beter van wordt, kunnen we natuurlijk niet laten gebeuren.”