IMG_7945 (Medium)ALBLASSERDAM – In Bos Rijkee, achter het Cortgene in Alblasserdam, is maandagmiddag 6 juni 2016 door wethouder Peter Verheij een brug geplaatst. Wethouder Verheij: “Het plaatsen van de bruggen, vijf in het totaal, is een belangrijke stap in de renovatie van het Bos Rijkee. Hiermee krijgt het bos steeds meer zijn nieuwe gezicht.” Het ontwerp van de nieuwe bruggen is gebaseerd op de oorspronkelijke bruggen. De nieuwe bruggen zijn gemaakt van composiet en hebben stalen leuningen.

Na het neerleggen van de brug, met behulp van een kraan, liepen de wethouder en Alblasserdammer Arend de Jong samen over de brug. Daarna werd een kijkje genomen bij de zogenoemde kikkerpoel. Verheij vertelde hierover: “Die is aangelegd met dank aan de herinnering van meneer De Jong. Hij herinnerde zich dat er vroeger een plas was in het bos, waar geschaatst kon worden. In de zomer zaten er veel kikkers. Vandaar de naam ‘kikkerpoel’.” “In mijn beleving was hij wel iets groter,” merkte De Jong op.

Historische waarde
De gemeente heeft samen met vertegenwoordigers van de historische vereniging, de monumentencommissie en vereniging Hendrick de Keyser een ontwerp gemaakt om het bos zoveel mogelijk in oude glorie herstellen. Verheij: “Het bos is een bijzondere locatie in het hart van Alblasserdam. Het is een van de weinige groene plekken in het centrum van het dorp en heeft een belangrijke historische waarde. Het ligt achter het monumentale herenhuis Huis Rijkee dat met het bos een hoge beeldbepalende waarde heeft voor het centrum.”

Ontwerp
Doel van de renovatie is het verbeteren van de uitstraling en zichtbaarheid van het bos, het gebied meer toegankelijk maken en meer beleving van het water te realiseren waarbij waardevolle beplanting en de historische muurtjes, zogenaamde stinzen, worden behouden. In het ontwerp zijn daarom zowel wandelpaden met bruggetjes als bomen en water opgenomen. Door deze inrichting kan straks de doorsteek worden gemaakt vanaf winkelcentrum Dam-Plantage naar de entree van winkelcentrum Makado. Het ontwerp is hier te zien.

Planning
Na de aanleg van de bruggen en paden wordt de tuin naast het huis Rijkee gerenoveerd. Naar verwachting is het project in oktober gereed. Wethouder Verheij verwacht dat mensen al vóór de zomervakantie door het bos kunnen wandelen.

IMG_7909 (Medium) IMG_7913 (Medium) IMG_7921 (Medium) IMG_7945 (Medium) IMG_7946 (Medium)