ongescheiden restafval afval scheiden prullenbakALBLASSERDAM – 100-100-100.nu, een project over afval scheiden en afval voorkomen, is op de helft. Na zeven weken afval wegen, tekenen de eerste resultaten zich af. De deelnemers in Alblasserdam wisten hun restafval in de eerste helft van 100-100-100 te beperken tot gemiddeld 1,9 kilo per huishouden per week. Vergeleken met een gemiddeld Nederlands huishouden is dat weinig: dat produceert vijf keer zo veel en heeft nog zo’n 10,7 kilo restafval per week.

Waar er minder restafval is, hebben de deelnemers veel meer GFT-afval ingezameld. Met name etensresten scheiden de deelnemers goed. Wethouder Peter Verheij, zelf enthousiast deelnemer aan het project: “Dat is winst voor ons milieu, want hoe meer etensresten er in het GFT zitten, hoe geschikter het is om te vergisten en om te zetten in groen gas.”

Nu de eerste helft erop zit, verschuiven de deelnemers hun focus van afval scheiden naar afval voorkomen. Na 9 juli, als de 100 dagen voorbij zijn, worden de exacte resultaten van de afvalstromen die gewogen worden bekend gemaakt.

Meer informatie over het project is te vinden op www.100-100-100.nu.

ongescheiden restafval afval scheiden prullenbak