IMG_4173 (Medium)H’VELD-G’DAM – Op de A15 bij Hardinxveld-Giessendam, in de richting van Rotterdam, is woensdagmiddag 18 mei 2016 rond 16.00 uur een vrachtwagen in volle vaart op een stilstaande vrachtwagen met pech gereden. De cabine van de achterste vrachtwagen werd door het ongeval in tweeën gespleten en de chauffeur knalde door de voorruit en kwam enkele meters verder op de snelweg terecht. De lading, bestaande uit onder meer expansievaten en deurbeslagen, kwam verspreid over de snelweg terecht. Ook twee auto’s werden geraakt door deze rondvliegende spullen.

Engeltjes
Tientallen hulpverleners, waaronder het mobiel medisch team van de traumahelikopter, kwamen met spoed ter plaatse. De chauffeur van de achterste wagen, een 35-jarige man uit Oude-Tonge, bleek een hoofdwond en enkele schaafwonden te hebben opgelopen en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hij was aanspreekbaar en lijkt er relatief goed vanaf te komen. Volgens de politie heeft de man ‘meerdere engeltjes op zijn schouder gehad’ en is het niet-dragen van een gordel in dit geval waarschijnlijk zijn redding geweest.

Luchtvering
De inzittende van de pechvrachtwagen, een 19-jarige vrouw uit Montfoort, kwam met de schrik vrij. Zij is thuisgebracht. Haar vrachtwagen stond op de vluchtstroof in verband met een kapotte luchtvering.

40 kilometer file
Door het ongeval was de weg volledig afgesloten. Ook een deel van de rijbaan in tegenovergestelde richting werd even afgesloten. Tijdens de spits stond het verkeer richting Gorinchem, door een kijkersfile, al bij Alblasserdam vast. Ook op de polderwegen stonden flinke files. Op alleen de A15 stond uiteindelijk al meer dan veertig kilometer file.

5,5 uur
Tot ver na de spits zijn bergingsbedrijven bezig geweest de gecrashte voertuigen en de lading van de weg te halen. Na ruim vijfenhalf uur werd de weg weer vrijgegeven.

Politieonderzoek
De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Voorlopig wordt er vanuit gegaan dat de achterste chauffeur door onoplettendheid te veel naar rechts, en dus op de vluchtstrook heeft gereden. Volgens een collega-chauffeur reed de man al enige tijd slingerend over de weg.

Tekst en foto’s: Peter Stam.


IMG_4027 (Medium) IMG_4048 (Medium) IMG_4095 (Medium) IMG_4099 (Medium) IMG_4129 (Medium) IMG_4134 (Medium) IMG_4137 (Medium) IMG_4160 (Medium) IMG_4173 (Medium) IMG_4185 (Medium) IMG_4190 (Medium) IMG_4212 (Medium) IMG_4227 (Medium) IMG_4229 (Medium) IMG_4239 (Medium) IMG_4248 (Medium) IMG_4258 (Medium) IMG_4269 (Medium) IMG_4304 (Medium) IMG_4324 (Medium)