IMG_3933 (Medium)ALBLASSERDAM  – De heer Piet van Hofwegen (84) en zijn vrouw Alie van Hofwegen – De Wit (83) uit Alblasserdam zijn dinsdag 17 mei 2016 zestig jaar getrouwd. Locoburgemeester Dorien Zandvliet ging dinsdag bij het echtpaar, dat aan de van Hogendorpweg woont, langs voor een felicitatiebezoek. Zij overhandigde het tweetal daarbij als cadeau een boek over de Kinderdijkse molens.

Meneer en mevrouw Van Hofwegen leerden elkaar zo’n 66 jaar geleden kennen. “Ik weet het nog goed. Ik liep met vrienden de trap van de Brug over de Noord op. Tien meter verder stonden we op de rijbaan. Er was toen haast geen verkeer. Ik stak een sigaret op en Alie blies de lucifer uit. Dat betekende, in die tijd, ‘ik wil een kus’. Die heb ik gelijk gegeven,” glimlacht meneer Van Hofwegen.

Kinderen
Zes jaar later gaven de twee elkaar het jawoord. Het echtpaar ging langs de Parallelweg wonen en verhuisde later naar de Van Hogendorpweg. Piet en Alie hebben drie kinderen, tien kleinkinderen en inmiddels ook al achterkleinkinderen.

Nedstaal
De heer Van Hofwegen werkte 47 jaar lang bij Nedstaal. Hij vertelt: “Eerst 25 jaar in de werkvoorbereiding, waar ik instructies schreef. Daarna heb ik me bezig gehouden met de gegevensverwerking en daarna nog jarenlang in de ziekencontrole.” Daarnaast was de Damdorper op allerlei terreinen actief als vrijwilliger. Zo was hij secretaris bij de tuinvereniging, bezoekbroeder en ouderling (zo’n 40 jaar) in de kerk, koorvoorzitter, secretaris van de Bond van Scholen en meer. Momenteel helpt meneer nog regelmatig met het schoonmaken van de kerk en het rijden van ouderen. Het huishouden en het opvoeden van de kinderen kwam grotendeels voor rekening van mevrouw. Het echtpaar heeft veel gekampeerd met de caravan. “We hebben ongeveer heel Frankrijk gezien.”

Paradijshoeve
Het diamanten huwelijk is afgelopen week met de familie gevierd bij de Paradijshoeve in Ridderkerk.

Kind gered
Meneer Van Hofwegen kwam acht jaar geleden in het nieuws (Hart van Nederland, Telegraaf, Klaroen, AD), omdat hij 28 jaar eerder de nu in Turkije woonachtige Nazmi Culha van de verdrinkingsdood had gered. In 1980 woonde Nazmi nog in Alblasserdam. Hij fietste per ongeluk de sloot bij de Van Hogendorpweg in. De jongen kon niet zwemmen en meneer Van Hofwegen kon hem ternauwernood redden. Nazmi durfde thuis niet te vertellen wat er was gebeurd, waardoor er nooit een bedankje richting de levensredder uitging. Drie jaar later emigreerde de familie naar Turkije. Maar Nazmi vergat het voorval nooit. Ooit wilde hij zijn redder bedanken. En toen hij in 2008 in Nederland was, begon hij zijn zoektocht naar de man die hem 28 jaar daarvoor uit het water had gevist. Nazmi plaatse een oproep in De Klaroen en kwam zo zijn redder op het spoor. Erik de Bruin, toenmalig hoofdredacteur van De Klaroen, interviewde het tweetal en maakte filmopnamen (zie filmpje hieronder). Het verslag van de bijzondere ontmoeting is hier terug te lezen.

 

IMG_3933 (Medium)

IMG_3931 (Medium)