IMG_0598-2 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Een 45-jarige man uit Roemenië stond afgelopen week in de rechtbank van Dordrecht terecht omdat hij op 27 mei 2015 in Alblasserdam, onder invloed van alcohol een verkeersongeval heeft veroorzaakt. De man botste tegen een andere auto, nadat hij door rood licht was gereden op de Edisonweg en ook nog eens het stopteken van een verkeersregelaar had genegeerd. “Dit is de grootste fout van mijn leven geweest,” vertelde de man, via zijn tolk, aan de politierechter.

Een blaastest na de botsing wees uit dat het alcoholhalte van de man 835 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht bedroeg. Dat is bijna vier keer meer dan de maximaal toegestane 220 microgram.

Whisky
“Ik had vier glazen whisky op. Daarna heb ik even geslapen. Toen ik wakker werd heb ik nog wat bier gedronken en toen bedacht ik me dat ik nog moest tanken. Ik ben in de auto gestapt. Dat was de grootste fout van mijn leven,” huilde de veertiger.

Even snel
De man reed bij het kruispunt A15 / Edisonweg door rood en negeerde het stopteken van de verkeersregelaar. E. L. vertelde: “Ik dacht dat het groen was en wilde nog snel even langs de verkeersregelaar rijden.” Een botsing met een andere auto was het gevolg. Een toen 20-jarige vrouw uit Hendrik-Ido-Ambacht raakte daarbij lichtgewond. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en hij kreeg een aantal boetes.

Eis
“Meneer  heeft grote risico’s genomen. Dit had nog veel erger af kunnen lopen,” zo stelde de officier van justitie in haar strafeis. Ze vervolgde: “Ik eis een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van acht maanden en een geldboete van 950 euro voor het rijden onder invloed en een boete van 450 euro voor het veroorzaken van een ongeval.”

Baan kwijt
“Maar mijn rijbewijs is al bijna een jaar ingevorderd door de RDW en ik heb al heel hoge boetes betaald. Als mijn rijbewijs nog langer afgepakt wordt, raak ik mijn baan kwijt en moet ik terug naar Roemenië,” foeterde de man die sinds 2014 in Nederland werkt.

Geldboetes
De rechter deed direct uitspraak. “Ik hou er rekening mee dat uw rijbewijs nog bij de RDW ligt en dat u daar ook nog een bedrag moet betalen. Toch vind ik dat u de straf wel moet voelen. Voor het feit dat u onder invloed van alcohol reed, leg ik een geldboete van 900 euro op en een voorwáárdelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van acht maanden, met een proeftijd van twee jaar. Voor het veroorzaken van het ongeval leg ik u een geldboete van 450 euro.”

In termijnen
E. L. ging snikkend akkoord met de straf en vroeg of hij het bedrag in termijnen van honderd euro per maand mocht betalen. De rechter ging hiermee akkoord. Omdat ook het Openbaar Ministerie afstand heeft gedaan van de zaak, is de uitspraak onherroepelijk.

IMG_0598-2 [Desktop Resolutie]