IMG_1474 (Medium)ALBLASSERDAM – Bij het monument in de Polderstraat in Alblasserdam hebben woensdag 4 mei 2016 tientallen Alblasserdammers, van alle generaties, stilgestaan bij de slachtoffers en gevallenen van onder meer de Tweede Wereldoorlog. De dodenherdenking begon met een herdenkingsdienst in Landvast. Even na 19.30 uur vertrok een ‘Stille tocht’ vanaf het Raadhuisplein naar het oorlogsmonument in de Polderstraat.

Stille tocht
De stoet werd begeleid door tamboers van muziekvereniging Soli Deo Gloria. Daarachter liepen de kransdragers van de Alblasserdamse scouting, gevolgd door burgemeester Jaap Paans, de leden van het 4 mei comité, de veteranen, leden van het gemeentebestuur, leden van de jeugdgemeenteraad, leerlingen van basisschool ’t Nokkenwiel, overige scouts en alle andere belangstellenden.

Herdenking
Even voordat de klok van de Grote Kerk acht uur sloeg, werd het trompetsignaal ‘stilte’ geblazen en herdachten de Alblasserdammers twee minuten lang de burgers en de militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Toespraak
Na de twee minuten stilte werden de coupletten één en zes van het Wilhelmus gezongen, waarna burgemeester Jaap Paans een toespraak hield. Paans benadrukte daarin het belang van vrijheid. “Vrijheid is een werkwoord; geef vrijheid door! Van generatie op generatie; van mens tot mens!” Verder citeerde Paans woorden uit het lied ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. De volledige toespraak is hier te lezen. De herdenking werd afgesloten met het voorlezen van gedichten door kinderen ’t Nokkenwiel en de kranslegging.

Tekst, foto’s en filmpje: Peter Stam.

 

IMG_1452 (Medium) 20160504_194634(0) (Medium) IMG_1469 (Medium) IMG_1474 (Medium) IMG_1484 (Medium) IMG_1487 (Medium) IMG_1508 (Medium) IMG_1510 (Medium) IMG_1516 (Medium) IMG_1520 (Medium) IMG_1523 (Medium) IMG_1531 (Medium) IMG_1539 (Medium) IMG_1543 (Medium) IMG_1556 (Medium) IMG_1561 (Medium)