Meester WillemALBLASSERDAM – Meester Willem van Arkel, conciërge op basisschool Het Palet in Alblasserdam, was afgelopen week te zien in televisieprogramma Kassa van de Vara. (zie filmpje onder het artikel) Willem en zijn vrouw vertelden daar over hun schuld. De familie sloot in 2003 een doorlopend krediet van €30.000 af bij Interbank, via tussenpersoon Setiakawan Financieringen. Deze tussenpersoon was hem geadviseerd door de sociale werkplaats waar hij werkzaam was.

De maandtermijn was €300 en de (variabele) rente 9,6%. Tot 2010 heeft de familie in totaal nog circa €3000 opgenomen, na 2010 niets meer. In de afgelopen dertien jaar hebben ze maandelijks €300 betaald voor rente en aflossing. In totaal hebben ze meer dan €46.000 aan Interbank betaald. Onlangs werd ze duidelijk dat ze na dertien jaar slechts een bedrag van €4500 hebben afgelost. Nog steeds hebben ze een restschuld van €28.500.

Via Facebook is direct na de uitzending een crowdfundingsactie gestart voor ‘meester Willem’. “Als we een substantieel bedrag bij elkaar hebben, willen we proberen een andere geldverstrekker te interesseren, met deze inleg, de polis over te nemen. Op deze manier hopen we dat de nieuwe polis binnen een voor Willem en Rita haalbare termijn afgelost kan worden en ze over een paar jaar van een welverdiend en zorgeloos pensioen kunnen gaan genieten,” zo laten de initiatiefnemers weten.

Ze vervolgen: “Verzin een leuke actie en/of lever geld in op school bij een van de leerkrachten. Alle beetjes helpen. Binnenkort openen we ook een rekening waar geld naartoe overgemaakt kan worden, maar dat heeft even tijd nodig. Als elke inwoner van Alblasserdam 1 euro zou geven, hebben we al bijna 20.000 euro bij elkaar.”

De crowdfundingsactie is via deze Facebookpagina te volgen.