IMG_0360 (Medium)ALBLASSERDAM – In Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam is vanaf heden de fototentoonstelling ‘Vrijheid’ te zien. De expositie is een initiatief van de gemeente Alblasserdam, in het kader van de 4mei-herdenking en 5mei-viering. Op de beelden zijn de vluchtelingen  te zien die afgelopen jaar enkele weken in de oude Beukelmanschool aan de Lelsstraat zijn opgevangen. Bert Vonk, als vrijwilliger betrokken bij de opvang van de vluchtelingen, heeft de foto’s gemaakt.

Gezicht
“Een prachtige tentoonstelling, waarin wij op zoek gaan naar de wonderlijke momenten van complete vrijheid door de ogen van diegenen die daar zo naarstig naar op zoek zijn. Met de tentoonstelling wordt door het tonen van foto’s van vluchtelingen een gezicht gegeven aan die vrijheid,” aldus burgemeester Paans die de tentoonstelling, in het bijzijn van de vluchtelingen opende.

Vrijheid is kostbaar
Eind 2015 heeft de gemeente Alblasserdam een groep van 39 vluchtelingen opgevangen in de Lelsstraat. Paans: “Een bijzondere periode van kleinschalige vluchtelingenopvang, waaraan door veel Alblasserdamse vrijwilligers samen invulling is gegeven. Zij konden van betekenis zijn voor hen die in vrijheid willen leven. Vrijheid is kostbaar. Het is één van de basisbeginselen waarop iedereen in principe recht heeft. Alleen is het helaas niet voor iedereen overal vanzelfsprekend.”

Beloning
Voor amateur-fotograaf Bert Vonk was de komst van de vluchtelingen de kans om zich als vrijwilliger in te zetten en de vluchtelingen ook te portretteren. “Het zijn glamourportretten, want ik wilde ze mooi op de foto zetten, om te laten zien dat het mooie mensen zijn. Ik wilde hun uit de anonieme groep van vluchtelingen halen en hen weer als mens neerzetten. Voor mij zijn het geen vluchtelingen meer, maar vrienden. De ontspannen manier waarop ze kijken is voor mij een beloning.”

Half juni
De tentoonstelling blijft waarschijnlijk tot half juni toegankelijk voor publiek en is te vinden op de eerste verdieping van het cultureel centrum Landvast.

IMG_0360 (Medium)

IMG_0344 (Medium) IMG_0348 (Medium) IMG_0358 (Medium) IMG_0359 (Medium) IMG_0361 (Medium) IMG_0363 (Medium) IMG_0373 (Medium) IMG_0376 (Medium) IMG_0381 (Medium)