foto bij bericht (Medium)ALBLASSERDAM – Waterschap Rivierenland heeft woensdag 20 april 2016 de nieuwe installatie op de rioolwaterzuivering in Alblasserdam in gebruik genomen. De volledig geautomatiseerde en innovatieve installatie bestaat uit meerdere compartimenten die afzonderlijk van elkaar werken. In elk compartiment vinden drie processen na elkaar plaats: beluchten, bezinken en afvoer van het gezuiverde water.

Energie
De nieuwe zuiveringsinstallatie is uniek in Nederland. Het bespaart de rioolwaterzuivering  maar liefst 40% energieverbruik ten opzichte van het traditionele proces. Door het ICEAS systeem zijn minder pompen nodig. Dit bespaart aanzienlijke energiekosten. De geringe benodigde ruimte en de besparing op de bouwkosten waren tevens grote voordelen. Door de semi-ondergrondse bouw komt de EXPANDIS powered by ICEAS slechts één meter boven het maaiveld uit en past daardoor prima in het landschap.

Capaciteit
De capaciteit van de rioolwaterzuivering is met de nieuwe installatie verdubbeld. Hierdoor kan de huidige verouderde rioolwaterzuivering in Nieuw-Lekkerland op termijn sluiten want het afvalwater van de huishoudens in Nieuw-Lekkerland en omgeving kan naar Alblasserdam. De voorzieningen hiervoor zijn reeds gerealiseerd door de aanleg van een nieuwe persleiding en rioolgemaal.

Rivierenland
Waterschap Rivierenland is in het rivierengebied verantwoordelijk voor de zuivering van al het afvalwater van huishoudens en bedrijven. Door nieuwe technieken en verdere automatisering worden kosten en energie zo veel mogelijk bespaard.

foto bij bericht (Medium)