IMG_0287 (Medium)ALBLASSERDAM – Het fietsgeleidingssysteem bij de trappen van de Brug over de Noord in Alblasserdam werkt.  Maandag 18 april 2016 is de stroom aangesloten zodat de transportband naar boven nu ook gebruikt kan worden. Eind vorig week is de borstelbaan (voor het dalende verkeer) al in gebruik genomen. De eerste reacties van gebruikers zijn positief. Met dit systeem kunnen fietsers nagenoeg zonder krachtsinspanning met hun fiets de trappen op en af lopen.

De leverancier van het systeem, Lo Minck Systemen, is deze en  volgende week enige uren aanwezig om gebruikers uitleg te geven en waar nodig te helpen bij het gebruik. Het systeem wijst zich vanzelf, belangrijkste tip bij het stijgen is: houd de handremmen van de fiets ingeknepen zodra hij op de band staat zodat de band de wielen ‘pakt’. Bovenaan de band kunnen de remmen weer losgelaten worden.

Fietsgebruik
Het systeem maakt deel uit van het project Beneden Merwederoute, waarin onder andere provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en de gemeenten in de Drechtsteden samenwerken aan het realiseren van een veilige en kwalitatief hoogwaardige snelfietsverbinding die de verschillende gemeenten in de Drechtsteden verbindt. De Brug over de Noord maakt deel uit van deze route en vormt nu door zijn steile trappen voor veel fietsers nog een lastig te nemen hindernis. Met het geleidingssysteem wordt het voor fietsers gemakkelijker om vanuit Alblasserdam door te fietsen naar Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk en vice versa. Daarmee past het in het stimuleren van het gebruik van de fiets in plaats van de auto, een belangrijk doel van het project Beneden Merwederoute.

Dalen
Het fietsgeleidingssysteem bestaat uit twee goten. Elke trap heeft één goot: een borstelgoot bij de trap om af te dalen en een transportband bij de trap om mee te stijgen. De borstels zorgen ervoor dat de fiets tijdens de afdaling afremt, waardoor de fietser zelf het tempo kan bepalen. De borstelgoot is geschikt voor alle fietsen waarbij de twee wielen achter elkaar staan, zowel voor fietsen met dunne als met brede banden alsook voor lichte en zware fietsen.

Stijgen
De transportband is een lopende band in een goot, die wordt aangedreven door een elektromotor. De fietstransportband gaat lopen zodra sensoren een fiets detecteren en stopt weer zodra de transportband volledig vrij is van fietsen. De lopende band neemt de snelheid aan van de gebruiker en helpt de fiets mee omhoog te nemen. Ook dit systeem is geschikt voor alle fietsen.

IMG_0287 (Medium)

ZojbowlJsB