IMG_6233 [Desktop Resolutie]ALBLASSERDAM – Het Scheldeplein in Alblasserdam wordt een grotendeels ‘wielenvrij’ plein waar voetgangers de baas zijn. Aan de zijde van de Rijnstraat, waar nu nog auto’s geparkeerd worden, komen twee grote cirkelvormige pleinen die samen het hart vormen van wat de ‘buitenhuiskamer’ van de wijk Kinderdijk moet worden.  Afgelopen woensdag (13 april 2016) presenteerde de kerngroep Scheldeplein het voorlopig ontwerp voor het plein in de ‘binnenhuiskamer’ van de wijk, MFC Maasplein.

De kerngroep, bestaand uit betrokken bewoners en deskundigen van de gemeenten, heeft bijna een jaar aan het ontwerp gewerkt en hierin nauw samengewerkt met omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden op en rond het plein.

Voetgangersgebied
Het resultaat is een ambitieus plan voor een ‘mooi voetgangersgebied’ met een parkeerstrook langs de gevels van de winkels, aan de achterzijde van de winkels en aan de zijkant van de kerk waardoor ruimte is gemaakt voor de twee cirkelvormige pleinen voor de markt en voor ontmoeting (een loungeplein). Deze twee cirkels worden via een kronkelpad verbonden met MFC Maasplein.

Rollators
Bij de inrichting wordt rekening gehouden met de wielden die wél welkom zijn in dit gebied: rollators. Om deze zo comfortabel mogelijk van het Maasplein naar het Scheldeplein te voeren, wordt het kronkelpad geasfalteerd. Het is de bedoeling dat de cirkels zelf in keitjes worden uitgevoerd om het geheel een speelse uitstraling te geven. Speels wordt het, als het aan de ontwerpers ligt, ook qua groen. Geen traditionele bodembedekkers of struiken maar wuivende grassen in verschillende hoogtes en leibomen langs de gevels van de winkels. Verder zijn er ideeën voor een kunstwerk in het midden van de grootste cirkel, water (bedriegertjes), ronde banken voor ontmoeting en verlichting.

Afvalbakken ondergronds
Het plein krijgt ook een milieustraat (à la Wilgenplein) met ondergrondse containers voor plastic/blik/drankpakken, papier, glas en restafval. Nieuw is ook dat het verkeer straks alleen vanaf de zijde van de Rijnstraat het plein kan oprijden. De plannen zijn door de aanwezigen enthousiast ontvangen; hier en daar moeten nog wat puntjes op de i gezet worden voor het ontwerp definitief wordt. De reacties worden waar mogelijk nog verwerkt in het ontwerp. Iedereen die tijdens de presentatie een reactie op papier heeft gegeven, krijgt persoonlijk antwoord van het kernteam.

Het vervolg
Het is de bedoeling dat het met een begroting van de kosten na de zomer aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Streven is eind dit jaar/begin 2017 te beginnen met de werkzaamheden zodat het nieuwe Scheldeplein nog in 2017 in gebruik genomen kan worden. Volg de ontwikkelingen van het Scheldeplein ook op de facebookpagina Scheldeplein. Daar vindt u ook foto’s van de presentatie.

Update: er stond hier een onjuiste versie van het ontwerp. Het onderstaande ontwerp is het juiste:

VO Scheldeplein tekening

 

ZojbowlJiB

Deel dit bericht via...