IMG_4287 (Medium)ALBLASSERDAM – De leerlingen van de kindcentra De Boeg, De Loopplank en De Schalm, die deel uitmaken van de Asterisk*groep in Alblasserdam, doen zes weken lang wekenschappelijk onderzoek. Met de Asterisk*groep bieden de kindcentra van PIT kinderopvang & onderwijs meergetalenteerde en hoogbegaafde kinderen een uitdagend lesaanbod om hun talenten optimaal te ontwikkelen.

De kinderen zijn hun wetenschappelijk onderzoek gestart met het volgen van een college geneeskunde op de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Tijdens dit college hebben ze kennisgemaakt met onderzoek en wetenschap. Professor Hazelzet, onderzoeker en kinderarts, gaf een interessante presentatie over meningokokken en wat er gebeurt als deze bacterie in de bloedbaan terechtkomt.

In zes lessen van de Asterisk*groep staat het ontdekkend en onderzoekend leren centraal. Het is de bedoeling dat de kinderen vanuit hun eigen leervragen nieuwe kennis opdoen. Ze gaan zelf onderzoek verrichten om onder andere vast te stellen of jongens beter in taal zijn dan meisjes en hoeveel vleesvervangers je moet eten om dezelfde voedingswaarde binnen te krijgen als dat er in 200 gram biefstuk zit. Deze onderzoekscyclus wordt begeleid door een student van de EUR. De lessen beginnen steeds met theorie en daarna gaan de kinderen aan de slag met hun onderzoek. Uiteindelijk zullen ze de resultaten hiervan in hun eigen groep aan hun medeleerlingen presenteren.