IMG_4416 (Medium)ALBLASSERDAM  – De meervoudige strafkamer van rechtbank Dordrecht heeft deze week een 43-jarige man veroordeeld tot een  gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 137 dagen voorwaardelijk. Omdat de man al 43 dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet opnieuw de cel in. Wel moet hij zich melden bij de reclassering en zich laten behandelen voor zijn gedrag en alcoholgebruik. De man stichtte op 10 december 2015, in beschonken toestand, brand in zijn huis en schuur aan de Pinksterbloemstraat in Alblasserdam.

Brand
De man, die inmiddels in Dordrecht woont, was gefrustreerd over zijn lopende scheiding met zijn vrouw. Nadat hij een fles sterke drank had leeggedronken, probeerde hij met schorten brand te stichten in de woning. Later liep hij naar buiten en stichtte brand bij de schuur en overkapping. Niet veel later kwam zijn vrouw thuis en werd de brandweer gebeld. De schade bleef uiteindelijk beperkt tot materiële schade. “Maar het had veel erger kunnen aflopen,” zo hield één van de rechters voor.

Spijt
“Ik was in een dronken bui en was boos en gefrustreerd. Ik had geen werk meer, de echtscheiding verliep niet goed, ik zag de kinderen niet geregeld. Ik dacht: ik niks, dan jij ook niks. Achteraf gezien kan ik zeggen dat ik honderd procent spijt heb. Ik heb er niet goed bij nagedacht toen ik het deed,” vertelde R. in de rechtszaal.

Vrede
De vrouw van R., die bij de zitting aanwezig was, vertelde niet boos te zijn op R. “Eerst waren we boos en daarna teleurgesteld. Nu zitten we in de derde modus en dat is ‘vrede’. Alles wat is gebeurd, is gebeurd. We hebben het een plaatsje kunnen geven. De kinderen weten dat het niet hun echte papa was die zo deed. Hij is geen slechte man of vader.”

Eis
De officier van justitie eiste 180 dagen cel, waarvan 137 dagen voorwaardelijk, een meldplicht bij de reclassering en een verplichte behandeling van gedrag en alcoholprobleem.

Uitspraak
De rechtbank, die twee weken na de eis uitspraak deed, ging mee in de eis van justitie. “Gelukkig kwam mevrouw vrij bijtijds thuis, waardoor de gevolgen beperkt zijn gebleven. Dat neemt niet weg dat brandstichting een ernstig feit is en dat dit tot onrust leidt in de samenleving. Meneer heeft zich niet bekommerd om de grote gevaren,” vertelde de rechter.

Omgaan met emoties
De rechter vervolgde: “De rechtbank volgt de conclusie van de psycholoog die stelt dat verdachte verminderd toerekeningsvatbaar was. Verdachte wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 137 dagen met een proeftijd van twee jaar. Als bijzondere voorwaarden worden een meldplicht bij de reclassering en ambulante behandeling bij Het Dok of een soortgelijke instelling opgelegd. Meneer moet leren problemen bespreekbaar te maken, leren omgaan met emoties en spanningen en moet ook werken aan zijn alcoholgebruik. Tot slot moet hij op zoek naar een nuttige dagbesteding.”

Definitief
De Dordtenaar heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Als hij dit niet doet, is de straf definitief.

IMG_4413 (Medium)

IMG_4416 (Medium)