IMG_4806 (Medium)ALBLASSERDAM – De kinderen van basisschool ’t Nokkenwiel uit Alblasserdam hebben woensdag 23 maart 2016 met een rugzak met water door het Damdorp gelopen. Dit deden zij in het kader van de door de Verenigde Naties uitgeroepen ‘wereldwaterdag’.

De stichting ‘Aqua for All’ heeft dit jaar een actie gestart om scholen te motiveren om een sponsorloop te houden om Burundi, één van de armste landen van Afrika te steunen en met het opgehaalde sponsorgeld waterreservoirs aan te leggen. Veel scholen, waaronder ’t Nokkenwiel uit Alblasserdam, werken mee aan deze actie. De leerkrachten hebben de kinderen via films en andere voorlichtingslessen laten zien, waar de mensen in Afrika elke dag mee te maken hebben. Zij kunnen daar de kraan niet open draaien voor schoon drinkwater, maar moeten er vaak kilometers voor lopen. Ook andere sanitaire voorzieningen ontbreken veelal, waardoor vooral kinderen bloot staan aan het krijgen van allerlei ziektes en infecties door bacteriën.

Zes liter
De kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 liepen zes kilometer lang door het Damdorp. Op hun rug hadden zij een rugzak, met daarin zes liter water. Op deze manier gaven de kinderen aan solidair te zijn met de mensen in Afrika èn hebben zij aan den lijve gevoeld wat het betekent om zo veel water op je rug mee te moeten sjouwen.

Kenia
De onderbouw, de groepen 1 tot en met 4, heeft voor een ander goed doel gelopen. Zij werden door een oud-leerling gewezen op een weeshuis in Kenia, waar hetzelfde probleem speelt. Deze oud-leerling gaat daar, wanneer de situatie in Kenia het toelaat, met haar vriend in de zomervakantie de kinderen helpen en zij wil hen dan graag  de financiële ondersteuning bieden die nodig is voor het welzijn van de kinderen. De moeder van haar vriend is al lang werkzaam bij de stichting ‘A smile for All’ en kan er in ieder geval voor gaan zorgen dat het opgehaalde geld daar goed terecht gaat komen.

Kortere route
De onderbouwleerlingen liepen woensdag een kortere route, met uiteraard ook minder liters water in hun rugzak, maar het gevoel was er niet minder om. Toen ze de film zagen over de kinderen op de scholen in Afrika, waren ze er stil van hoe kaal en ongezellig alles er uitzag in vergelijking tot hun eigen klaslokaal. Toen ze de beelden van de vrouwen zagen met de kruiken met water op hun hoofd, riepen ze “wauw, dat is moeilijk”. Ook zij hebben woensdag even beleefd hoe moeilijk het is om eerst lang te moeten wandelen eer dat je een beker water kunt drinken. Het weeshuis ‘Blessed Generations’ zal hen zeker dankbaar zijn.

Tekst: Juf Ada Struik.

Foto’s: Marga Beutick, Peter Swaneveld en Peter Stam.

IMG_4806 (Medium) IMG_4818 (Medium) IMG_4829 (Medium) IMG_4844 (Medium) IMG_4857 (Medium) IMG_4864 (Medium) IMG_4887 (Medium) IMG_4906 (Medium) IMG_4908 (Medium) IMG_4919 (Medium) IMG_4923 (Medium) IMG_4932 (Medium) IMG-20160323-WA0014 (Medium) IMG-20160323-WA0015 (Medium) IMG-20160323-WA0016 (Medium) IMG-20160323-WA0022 (Medium) IMG-20160323-WA0024 (Medium) IMG-20160323-WA0025 (Medium)