IMG-20150506-WA0038ALBLASSERDAM – Een 26-jarige man uit Alblasserdam is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur, waarvan veertig uur voorwaardelijk. Daarnaast moet de man 4000 euro betalen aan de Nederlandse staat. De Damdorper heeft zich volgens politierechter W. A. F. Damen schuldig gemaakt aan het telen van hennepplanten in zijn woning aan de Kraanbaan. Volgens de twintiger heeft hij inderdaad wel wietplanten in huis gehad, maar heeft hij die op een eilandje verbrand, omdat de oogst mislukt was.

Stank
De resten van de hennepkwekerij werden 5 mei 2015 aangetroffen door de politie, nadat buurtbewoners hadden geklaagd over stankoverlast. In het totaal werden er 66 plantenpotten gevonden. Verder werden er schaartjes, met daaraan hennepresten aangetroffen. De politie ging er vanuit dat er twee keer is geoogst. Dit werd geconcludeerd op basis van stof op de kappen en kalkafzetting op de potten.

Niet om geld
“Meestal doen mensen het om snel geld te verdienen, maar voor het geld hoefde u het geloof ik niet te doen hè?,” vroeg de rechter. “Zeker niet. Het ging me niet om geld. Ik heb goedlopende bedrijven en verdien genoeg. Ik wilde het een keer proberen. Ik heb de boel zelf aangelegd. Ook voor de stroom heb ik gewoon betaald. Ik heb niks gepikt,” antwoordde de Alblasserdammer.

Oogsten
“Maar als u zestig wietplanten voor eigen gebruik houdt, heeft u daar een hele flinke dobber aan,” vervolgde de rechter. De twintiger vertelde dat niet in alle potten die zijn aangetroffen planten zaten. Verder vertelde hij dat hij geen twee keer oogsten heeft gehad. “Ik heb niet één keer geoogst. De oogst was mislukt. Toen ik zag dat even verderop een kwekerij werd geruimd, besloot ik ook te stoppen. Ik heb de plantenresten op een eilandje verbrand.”

Onaannemelijk
De officier van justitie vond dit verhaal ‘onaannemelijk’. “Dat een oogst mislukt, is niet echt aannemelijk aannemelijk. Dat de resten verbrand zijn, is héél onaannemelijk. Ik eis daarom een werkstraf van tachtig uur. Op basis van het geschatte aantal oogsten hebben we berekend dat u 11.873,04 euro heeft verdiend aan hennepteelt. Ik zal het aantal oogsten verlagen naar één oogst, omdat er wat twijfels over de hoeveelheid is ontstaan. Ook wordt het bedrag dat u voor de stroom heeft betaald van dit bedrag gehaald. Het wederrechtelijk voordeel komt dan op ongeveer 5000 euro.”

Uitspraak
De politierechter deed vervolgens direct uitspraak: “Ik ga er vanuit dat u 66 planten heeft gehad en dat er wel oogst is geweest. Er lagen schaartjes en delen van henneptoppen. Als de oogst mislukt zou zijn, had u alles er wel uit gerausd en zou er niet geknipt zijn. Bovendien gaan verse planten roken als een gek als u die in brand steekt. Dat zie ik dus niet zomaar gebeuren. Ik denk dat u er wat aan verdiend hebt. Ik schat dit bedrag op minimaal vierduizend euro. Ik leg u een taakstraf van tachtig uur op, waarvan veertig uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet u vierduizend euro aan de Nederlandse staat betalen.”

Definitief
De Alblasserdam en het Openbaar Ministerie gingen akkoord met de straf. Dit houdt in dat het vonnis definitief is.

IMG-20150506-WA0038