20160316 Wijkverpleegkundige (Medium)ALBLASSERDAM – Wethouder Dorien Zandvliet van Alblasserdam heeft woensdag 16 maart 2016 een ochtend meegelopen met wijkverpleegkundige Anneke Lanser. Dit gebeurde in het kader van de ‘Nationale Week van Zorg en Welzijn’ die van 14 tot 19 maart 2016 wordt gehouden. Medewerkers en vrijwilligers staan dan klaar om meer te vertellen over de zorg die ze bieden en cliënten hoe ze die zorg ervaren.

Wethouder Zandvliet vond het een leerzame en waardevolle ‘stage’. Zandvliet vertelt: “Wij vinden het belangrijk dat we de zorg dichtbij en persoonlijk organiseren en dat de verschillende partijen in het dorp goed met elkaar samenwerken en elkaar weten te vinden. Anneke Lanser is als het ware de verpersoonlijking van die uitgangspunten. Als Anneke bij iemand binnenkomt overziet zij alles en maakt direct persoonlijk contact. Zij kent de mensen voor wie zij zorgt, heeft oog voor grote en kleine dingen en je ziet dat zij zich oprecht zorgen maakt over mensen. Kan deze mijnheer nog wel autorijden? Is hij niet te eenzaam? Samen met het netwerk van professionals in Alblasserdam is ze de hele dag bezig om voor mensen de best mogelijke zorg te regelen. Ze voert gesprekken met de cliënten zelf, maar juist ook met hun familie of persoonlijk netwerk. Anneke kijkt bijvoorbeeld ook of mantelzorgers niet overbelast raken. Ze schakelt hulp van anderen in waar nodig. Ik vond het mooi om te zien dat de cliënten waar ik mee naar toe mocht zo blij met haar zijn. Ook ben ik blij dat Anneke mij vertelde dat zij zo veel heeft aan het sociaal netwerk in Alblasserdam. Zij werkt samen met bijvoorbeeld het CJG en de huisartsen en door de korte lijntjes die er zijn worden mensen sneller en beter geholpen. Ik denk dat wij als gemeente en samenleving alleen maar onze bewondering kunnen uitspreken voor het werk van Anneke en haar collega´s”.

Contact
Veel inwoners van Alblasserdam kennen Anneke als de wijkverpleegkundige die zorg verleent bij de mensen thuis. Sinds 1 januari 2015 zijn daar nieuwe taken bijgekomen. Anneke is nu ook vraagbaak voor alle inwoners met vragen over zorg en welzijn. Verder richt zij zich op het signaleren en voorkomen van gezondheidsproblemen in de wijk. Het gaat dan niet om de zorg voor één cliënt, maar om problemen die vaker voorkomen, zoals bijvoorbeeld eenzaamheid bij ouderen of mantelzorgers die overbelast zijn. Anneke Lanser is maandag t/m donderdag tussen 9.00 – 12.00 uur telefonisch bereikbaar via 06 – 2156 8646. Verder zijn er wekelijks inloopspreekuren: maandagochtend 11.00 – 12.00 uur in het MFC Maasplein woensdagochtend 11.00 – 12.00 uur in DOK11.

20160316 Wijkverpleegkundige (Medium)