inbraak smit juwelier (Medium)ALBLASSERDAM – De rechtbank in Dordrecht heeft afgelopen week twee Rotterdammers van 21 en 28 jaar oud vrijgesproken van een poging inbraak bij Juwelier Smit in het Makado in Alblasserdam. Twee weken geleden had de officier van justitie, tijdens een rechtszitting die twee dagen duurde, al vrijspraak bepleit, omdat er ‘onvoldoende bewijs’ was tegen het tweetal. De mannen zijn overigens wel voor een aantal andere strafbare feiten veroordeeld en zitten voorlopig in de cel.

Moker
De inbraakpoging bij juwelier Smit in het Makado in Alblasserdam vond in september 2014 plaats. Twee mannen sloegen even na 04.00 uur in de nacht met een moker een zijdeur van het winkelcentrum kapot en probeerden vervolgens met diezelfde grote hamer bij de juwelier binnen te komen. Na een paar pogingen gaven de mannen op en vertrokken op een scooter. Na grondig politieonderzoek konden twee manen, samen met nog drie verdachten worden aangehouden.

Crimineel
Volgens justitie maakten Kick Cornel K. (28) en Rayen Shaqnille W. (21), deel uit van een criminele groep uit Rotterdam. Dat groepje mannen zou ramkraken in Oud-Beijerland en Ridderkerk en aan een overval met geweld in Rotterdam hebben gepleegd. Van de poging inbraak bij Smit werden alleen K. en W. verdacht.

Voorverkenning
Voorafgaand aan de poging tot inbraak in Alblasserdam, vond waarschijnlijk een voorverkenning plaats. De officier van justitie vertelde: “Het personeel van de winkel heeft op 24 september twee mannen in de winkel gezien, die slechts rondkeken en zonder aankopen de winkel weer verlaten hebben. Hiervan zijn prints van de camerabeelden verspreid bij de politie en één van de mannen wordt herkend. Uit de beelden van het winkelcentrum blijkt dat de mannen even voor de poging inbraak aan komen lopen met een scooter. Een soortgelijke scooter is later bij de doorzoeking in de woning van verdacht K. aangetroffen. Verder zijn er geen gegevens die verdachten in Alblasserdam brengen. Geen historische gegevens of iets dergelijks.”

Te weinig bewijs
De officier vervolgde: “Voor de zaak Alblasserdam is er wat mij betreft te weinig bewijs. De handelswijze lijkt wel erg op de ramkraken en K. en W. zijn herkend, maar dit is naar mijn mening te weinig. Er zijn anders dan in de andere twee zaken geen zendmastgegevens en dergelijke die de vermoedens van de aangevers, politie en mij ondersteunen. En vermoedens alleen is niet genoeg.”

Uitspraak
De andere zaken waarvan K. en W. van verdacht werden door het Openbaar Ministerie zijn een ramkraak in Oud-Beijerland en Ridderkerk, diefstal met geweld en verboden wapenbezit. Het openbaar ministerie eiste tegen W. 36 maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk en tegen K. 42 maanden cel, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. De rechtbank legde uiteindelijk aan W. een celstraf van 20 maanden op, waarvan tien voorwaardelijk. K. kreeg een celstraf van 26 maanden opgelegd. Beide mannen zijn vrijgesproken van de poging inbraak in Alblasserdam en de diefstal met geweld in Rotterdam.

Andere verdachten
Verdachte drie van de groep kreeg tien maanden cel, verdachte vier negentien maanden cel en verdachte vijf kreeg een voorwaardelijke celstraf van 196 dagen.

inbraak smit juwelier (Medium)