C-RijDobson (Medium)PAPENDRECHT – Het weer werkte goed mee bij de sterrenkijkdagen afgelopen weekend. Tientallen mensen kwamen dan ook naar vereniging Christiaan Huygens aan de Matenaweg in Papendrecht. Bij de 7 opgestelde telescopen ontstonden rijen nieuwsgierigen die graag een blik in het immense heelal wilden werpen. Onder meer Jupiter, de pleiaden en de grote gaswolk in Orion waren erg goed te zien.

Vrijdag was een mooie maar beetje heiige dag. Om zeven uur kwamen de eerste bezoekers, veelal gezinnen met jonge kinderen. Het moest nog donker worden, maar de smalle maansikkel was al fraai zichtbaar.

In de zaal startte Marah (12 jaar) de eerste korte presentaties over het zonnestelsel en over wat er zichtbaar zou zijn in de telescopen. De hele avond bleef het helder. In de loop van de avond klom Jupiter steeds hoger boven de horizon en werd de topattractie van de avond. Zelfs de grote rode vlek, een eeuwig durende storm op Jupiter, was te zien. Het werd gezellig druk op het terrein.

Zaterdagmiddag scheen de zon volop. De heliostaat, een speciale instrument dat een zonsbeeld projecteert, kon in actie komen. Ook in de avond werkte het weer mee. De lucht was iets beter en transparanter dan vrijdag. De maan en jupiter waren weer de best bekeken objecten.  Maar, omdat de maan nog een smalle sikkel was, gaven de leden van Huygens meer aandacht aan lichtzwakkere deep-sky objecten dan andere jaren. De Pleiaden (zevengesternte), de grote gaswolk in Orion, meerdere open sterrenhopen, de stervende ster Eskimonevel, melkwegstelsel M82 is een greep van alle objecten waar de telescopen op gericht werden.

Niet alleen dankzij het weer, maar ook dankzij alle club-vrijwilligers die zich hebben ingezet, waren deze sterrenkijkdagen een groot succes waar het bestuur van Huygens met grote tevredenheid op terug kijkt.

Mensen die het evenement hebben gemist en toch graag eens door de telescoop naar de hemel willen kijken kunnen zich opgeven voor de sms-dienst van Huygens. Op www.verenigingchristiaanhuygens.nl staat uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat.

Foto’s Jan Heuser en Debora Stam.

Tekst: Paul Bakker.

C-RijDobson (Medium)

20160312_212138 (Medium) B-RijKoepel (Medium) D-InKoepel (Medium)

Deel dit bericht via...