IMG_2972 (Medium)KINDERDIJK – Het molengebied in Kinderdijk krijgt definitief een nieuwe entree. “We hebben van de raad van toezicht toestemming gekregen om het contract te tekenen met de architect om een definitief ontwerp te maken, een bouwbegeleider aan te stellen en te gaan bouwen. Dat betekent dat er voldoende vertrouwen is dat de resterende middelen binnen komen,” vertelde Cees van der Vlist, directeur van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk zaterdag 12 maart 2016, tijdens de seizoensopening 2016 van werelderfgoed Kinderdijk.

Van der Vlist citeerde daarna enkele regels uit een lied, dat na de officiële handeling, ten gehore werd gebracht. Hij zei: “We hebben er jarenlang aan gewerkt. Het zat niet altijd mee. We hebben volhard en elkaar gesterkt. Het gaat nu werkelijk door.”

Onthulling
Prof. ir. Eric Luiten, Rijksadviseur Landschap en Water, gaf vervolgens de architecten van M&DB opdracht tot de vervolmaking en uitvoering van hun plannen. Daarmee zal een investering van bijna zeven miljoen een werelderfgoedwaardige entree opleveren, inclusief een nieuw bezoekerscentrum aan de Middelkade. Luiten onthulde zaterdag, samen met de directie van Swek en de twee architecten Dorus Meurs en Michael Daane Bolier een bord in het water, dat het begin van werkzaamheden markeert.

Sanitaire stop
Eric Luiten schreef, samen met Marieke Berkers, in februari 2010 in het tijdschrift De Blauwe Kamer een artikel met als titel “Een sanitaire stop van wereldklasse”. Dit artikel was destijds aanleiding tot een herijking van het beleid van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (Swek). In 2014 schreef de Swek een wedstrijd uit voor architecten. Als voorzitter van de jury die ruim 130 inzendingen beoordeelde heeft Luiten in 2015 het jonge architectenbureau M&DB uitgeroepen als winnaar.

Zes miljoen binnen
De Swek maakt goede vorderingen in het gebied. Het aantal betalende bezoekers steeg in twee jaar tijd met 100.000 naar 240.000. De financiële situatie is nu gezond te noemen. De Kinderdijkse stichting heeft ruim zes miljoen euro opgehaald voor de verbetering van het entreegebied bij overheden, fondsen en het bedrijfsleven.

Activiteiten
De Openingsdag ging gepaard met tal van extra activiteiten in het gebied. Naast de bekende oude ambachten zoals een palingroker, een klompen- en een zeilmaker was ook de Kinderdijkse molenmaker in zijn werkplaats om tekst en uitleg te geven over zijn werkzaamheden.

Foto’s: Cees van der Wal en Peter Stam.

IMG_2944 (Medium) IMG_2948 (Medium) IMG_2952 (Medium) IMG_2953 (Medium) IMG_2972 (Medium) IMG_2982 (Medium)

KINDERDIJK - Bij molencomplex Kinderdijk is zaterdag 12 maart het nieuwe toeristenseizoen begonnen. De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) heeft voor dit jaar grote plannen met en door Unesco erkende werelderfgoed. Er zal bijna 7 miljoen euro geïnvesteerd worden in molengebied. Zo moet er onder andere een nieuw bezoekerscentrum en een nieuwe entree gerealiseerd worden. NOVUM COPYRIGHT CEES VAN DER WAL

KINDERDIJK - Bij molencomplex Kinderdijk is zaterdag 12 maart het nieuwe toeristenseizoen begonnen. De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) heeft voor dit jaar grote plannen met en door Unesco erkende werelderfgoed. Er zal bijna 7 miljoen euro geïnvesteerd worden in molengebied. Zo moet er onder andere een nieuw bezoekerscentrum en een nieuwe entree gerealiseerd worden. NOVUM COPYRIGHT CEES VAN DER WAL

KINDERDIJK - Bij molencomplex Kinderdijk is zaterdag 12 maart het nieuwe toeristenseizoen begonnen. De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) heeft voor dit jaar grote plannen met en door Unesco erkende werelderfgoed. Er zal bijna 7 miljoen euro geïnvesteerd worden in molengebied. Zo moet er onder andere een nieuw bezoekerscentrum en een nieuwe entree gerealiseerd worden. NOVUM COPYRIGHT CEES VAN DER WAL