D_Kijken-naar-de-zon (Medium)PAPENDRECHT – Sterrenkundevereniging Christiaan Huygens uit Papendrecht opent op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart 2016 haar sterrenwacht voor het publiek. Zoals altijd doet Huygens mee met de Landelijke Sterrenkijkdagen die voor de veertigste keer worden gehouden. Er is weer van alles te zien en de toegang voor het publiek is gratis.

Bezoekers kunnen onder meer ‘s avonds door een grote telescoop kijken naar de sterren (kan alleen bij helder weer). Overdag kunnen geïnteresseerden via een telescoop met speciale filters naar de zon kijken. Verder zijn er korte lezingen van 15-20 minuten over het zonnestelsel en de oneindige grootsheid van het heelal. Tot slot zijn er diverse artikelen te koop in de astro-shop.

Wat is er te zien?

  • De Maan met haar kraters, bergen en valleien.
  • De planeet Jupiter. Door de telescoop zijn van deze reuzenplaneet de wolkenbanden te zien en 4 maantjes.
  • De Orion-nevel, waarin duizenden nieuwe sterren geboren worden.
  • Prachtige dubbelsterren en sterrenhopen
  • En zelfs sterrenstelsels die miljoenen lichtjaren ver weg staan.

De Zon
Op zaterdagmiddag vanaf 14:00 uur richten de leden van Huygens hun kijkers met speciale filters op de dichtstbijzijnde ster: de zon. Op de zon zijn fraaie zonnevlekken te zien. Mogelijk staan aan de rand van de zon spectaculaire protuberansen, een soort zonnevlammen.

Andere activiteiten
Uiteraard zijn zon en sterren alleen te zien bij een heldere hemel. Maar ook bij bewolkt weer kan er een kijkje worden genomen in de sterrenwacht. Er is doorlopend uitleg over de telescopen. Binnen in de zaal zijn er presentaties over het zonnestelsel. Alle vragen over het heelal en de sterrenhemel kunnen gesteld worden.

Wanneer?
Vrijdag 11 maart van 19.00 – 23.00 uur
Zaterdag 12 maart van 14.00 – 17.00 en van 19.00 – 23.00 uur

Adres
Sterrenkundevereniging Christiaan Huygens is te vinden aan de Matenaweg 1, 3356 LS, Papendrecht. Voor een routebeschrijving en meer informatie over de vereniging, zie: www.verenigingchristiaanhuygens.nl.

D_Kijken-naar-de-zon (Medium)

A_Kijken-Vanuit_Koepel (Medium) B_MaanEK (Medium) C_Koepel_Huygens (Medium) E_Kaart_Sterrenhemel_mrt2016_Z (Medium)