IMG_1374 (Medium)ALBLASSERDAM – Koos (93) en Nel (88) Kruithof uit de Troelstrastraat in Alblasserdam zijn zondag 28 februari 2016 zeventig jaar getrouwd. Locoburgemeester Arjan Kraijo ging maandag 29 februari bij het echtpaar op bezoek. Kraijo feliciteerde de twee namens de gemeente met het platina huwelijk en overhandigde een mooie pentekening van Alblasserdam als cadeau.

Op tafel staat een mooi boeket bloemen. “Die hebben we van koningin Màxima gekregen,” vertelt meneer Kruithof niet zonder trots. Ook in de rest van de kamer staan tal van cadeaus. “De hele buurt is al langs geweest om ons te feliciteren,” vervolgt Kruithof. De vitale Damdorper is naar eigen zeggen een ‘bedrijvig baasje’ en maakt graag een praatje in de buurt en kent daardoor veel mensen in zijn wijk. Verder heeft hij nog steeds een volkstuin, waar hij iedere dag met de auto naartoe gaat. En ook brengt hij zijn kinderen nog zo nu en dan weg naar Schiphol. “Het rijbewijs is weer met vijf jaar verlengd.”

Schop en aai
“Pa praat voor twee of misschien wel voor drie. En zoveel als pa praat, zo weinig praat ma,” vertelt één van de dochters lachend. De heer Kruithof vertelt: “Ik ga graag met mensen om. En het mooie is: iedereen is weer anders. De één heeft een schop onder z’n kont nodig en de ander een aai over z’n bol. Ik maak met iedereen wel een praatje. Toen we nog in één van die ‘oude-van-dagen-huissies’ in Zwijndrecht woonden, kwamen die ‘ouwe wijffies’ uit de buurt op visite. En als er dan wat mis was, was het altijd: “Ome Koos, kan je even helpen? De tv doet het niet”. Soms lag dan gewoon de stekker er naast,” glundert de negentiger.

Schatten
Het echtpaar Kruithof woonde 64 jaar lang in Zwijndrecht en verhuisde daarna naar Alblasserdam. Meneer was tot aan zijn pensioen actief als uitvoerder bij hoveniersbedrijf Mostert De Winter. Het tweetal kreeg twee ‘schatten van dochters’. Kruithof: “De ene dochter komt elke dag bij ons langs. De ander woont wat verder weg, maar komt ook regelmatig op bezoek.”

Ontzettend lief
Koos en Nel ontmoetten elkaar in Dubbeldam (Dordrecht). “Ze was veertien toen ik haar voor het eerst zag. Toen ze vijftien was heb ik verkering gevraagd,” vertelt meneer Kruithof. Mevrouw gaat verder: “Hij was ontzettend lief en dat is hij nog steeds. Hij verwent me helemaal en dat heeft hij altijd gedaan. Hij doet alles in huis. Hij maakt ‘s ochtends het eten klaar en kookt ’s middags. We zijn altijd gelukkig met elkaar geweest. In arme tijd en goeie tijd.”

Een schim
Meneer Kruithof: “Alles moet ‘kits’ zijn als je gaat slapen en je moet elkaar tot een hand en een voet wezen. In kan het gelukkig nog steeds goed met haar vinden. In het begin van ons trouwen, net na de oorlog, hadden we geen stuiver. We hadden soms weken geen inkomsten. Samen hebben we het kunnen opbouwen. We zijn nu zeventig jaar getrouwd en de jaren zijn voorbij gevlógen. Waar is het gebleven? Het leven is maar een schim en de jaren vliegen.”

Feest
Het echtpaar woont nog steeds op zichzelf en hoopt dat nog een tijd vol te kunnen houden. Afgelopen zaterdag is het huwelijksjubileum in het bijzijn van de familie gevierd.

IMG_1374 (Medium)

IMG_1370 (Medium) IMG_1397 (Medium)

Deel dit bericht via...