ALBLASSERDAM – Alblasserdammer B. S. is donderdagmiddag 25 februari 2016 door de Dordtse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. S. heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan het dealen en het voorhanden hebben van (hard) drugs. Als bijzondere voorwaarden werd opgelegd dat S. zich meldt bij een GGZ-instelling en meedoet aan een programma ‘gedragsinterventie’ en ‘cognitieve vaardigheden’. Tot slot moet S. zich inspannen voor onder meer een goede dagbesteding.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen de Alblasserdammer. De 58-jarige bekende tijdens die rechtszitting schuld en vertelde aan de rechters waarom hij dealde en hoe hij te werk ging.

Anonieme tip
S. werd opgepakt nadat er bij de politie een anonieme melding was gedaan waarin werd verteld dat het ‘een komen en gaan’ van drugsklanten was bij de portiekwoning in het Damdorp. Tot zeven keer toe werd er door de politie onopvallend voor de betreffende woning gepost, om zodoende een beeld te krijgen van de handel. Op 13 november 2015 werd S. gearresteerd. Daarnaast werden vijf klanten aangehouden en verhoord. Deze klanten zijn dezelfde dag weer op vrije voeten gesteld. Bij een doorzoeking in de woning van S. werd speed, hennep en xtc gevonden. “We hebben het hier over 82 gram amfetamine, veertien MDMA-pillen en 71 gram hennep,” verduidelijkte de officier van justitie.

Voor de gezelligheid
S. beaamde dat zijn woning regelmatig werd bezocht door mensen uit de regio. “Sommige mensen kwamen wat kopen, maar er waren ook veel mensen die gewoon even voor de gezelligheid langskwamen. Wel was er de afspraak dat ze niet voor tienen ’s ochtends en niet na tienen ’s avonds langs mochten komen, om zodoende overlast in de buurt te voorkomen. Ik had vijftien à twintig vaste klanten. Vooral uit Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland. Aan minderjarigen verkopen deed ik niet,” aldus S.

Barmhartig
“In de buurt en bij uw klanten staat u bekend als een barmhartige man. Ziet u uzelf ook zo?,” vroeg één van de rechters. “Dat ben ik wel ja. Wat ik heb, dat deel ik met anderen. Als ik meer heb dan een ander geef ik dat weg. Als ik bijvoorbeeld eten aan het maken ben, mogen mensen die langskomen altijd even mee-eten. Daarnaast heb ik een opleiding tot hulpverlener en probeer mensen ook te helpen.”

Zorgen
De reclassering heeft in de afgelopen maanden een rapport over S. opgesteld en daarin worden zorgen geuit over de toekomst van de Alblasserdammer. Zo is te lezen dat de reclassering vindt dat de vijftiger een ‘negatief sociaal netwerk’ heeft en dat de kans groot wordt geacht dat er in de toekomst weer gedeald gaat worden. De rechter vroeg of S. zijn handel in de toekomst voortzet. S. reageerde met: “Helemaal uitsluiten wil ik dat niet. Ik wil niet dat ik over een paar jaar weer voor u sta en dat u dan zegt: “U had toch beloofd het niet meer te doen?” Natuurlijk ga ik wel m’n best doen om ergens anders geld mee te verdienen. Ik moet in de toekomst gewoon leren om ‘nee’ te zeggen tegen klanten. Eigenlijk moet ik minder vriendelijk worden,” glimlachte S.

Cocaïne is een luxeproduct
“Nou, u bent wel eerlijk,” merkte de rechter op, die vervolgens vroeg of er ook verandering zou komen in het drugs –en alcoholgebruik van de dealer. “Cocaïne is echt een luxeproduct. Dat ga ik dus niet meer gebruiken, tenzij er iemand langskomt die mij wel mag en wat aan me geeft,” lachte S. Hij vervolgde: “En een biertje blijf ik wel drinken, maar dat doe ik dan thuis. Niet in het café.”

Uitzonderlijk eerlijk
Nadat alle feiten en omstandigheden besproken waren, volgde de eis van de officier van justitie. De officier zei: “Meneer is uitzonderlijk eerlijk en volledig. Zowel hier op de zitting als bij de politie. Wat ik wel zorgelijk vind, is dat hij niet door lijkt te hebben wat hij heeft gedaan. De verkoop van harddrugs gaat vaak gemoeid met een hoop ellende. Meneer verkocht amfetamine, wiet en MDMA-pillen. Dat is geen kattenpis. Meneer zegt dat hij het noodgedwongen deed, omdat hij niet kon rondkomen van een WAO-uitkering, maar er zijn veel meer mensen met een WAO-uitkering. Het zou een mooie boel zijn als al die mensen drugs gaan verkopen.”

Achttien maanden cel
De openbaar aanklager vervolgde: “Er is een kans dat hij weer gaat dealen. Dat zegt hij zelf ook. Meneer zal daarom echt ruggengraat moeten gaan tonen. Daarom eis ik een fors deel van de straf voorwaardelijk. Ik eis achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.”

Niet ontvankelijk
De advocaat van de Damdorper reageerde op de eis en stelde dat dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard moest worden. “Politieagenten verklaren zelf dat het algemeen bekend was dat mijn cliënt al jaren dealde. Het werd dus gedoogd. De reden dat er een onderzoek werd gestart, was omdat er gedacht werd dat er aan minderjarigen werd verhandeld. Er is zeven keer gepost voor de woning en in al die keren is er geen minderjarige aangetroffen. Ik verzoek de rechtbank daarom om het OM niet ontvankelijk te verklaren. Als de rechtbank daar niet in meegaat, vraag ik u om een gevangenisstraf op te leggen, waarvan een groot deel voorwaardelijk is,” stelde de raadsman.

Geen bewijzen
De rechtbank ging 25 februari niet mee met de stelling van de advocaat dat het OM niet ontvankelijk zou zijn. Er zijn volgens de rechter geen bewijzen van afspraken met justitie of politie dat S. legaal drugs mocht dealen in Alblasserdam.

Hoger beroep
De 58-jarige heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan, doet hij dat niet, is de uitspraak definitief.