Bluspak Brandweer AlblasserdamALBLASSERDAM – De brandweer van Alblasserdam krijgt binnen drie jaar nieuwe bluskleding. De brandweer in Zuid-Holland Zuid heeft woensdag 24 februari 2016 een contract ondertekend voor de aankoop van de nieuwe kleding voor de hele regio. De nieuwe bluskleding bestaat uit een kort jack en een salopette en heeft een lichtbruine kleur. De huidige pakken van brandweer Alblasserdam, die sinds 2011 in gebruik zijn, zijn zwart met gele strepen. De pakken daarvoor waren zwart met zilvergrijze strepen.

Slijtage
De brandweervoorlichting legt uit, waarom de kleding vervangen moet worden: “Bluskleding is de beschermende kleding die wordt gedragen door brandweermensen bij alle door hun uitgevoerde werkzaamheden bij incidenten en oefeningen. Deze intensief gedragen kleding is hierdoor sterk onderhevig aan slijtage en moet dan ook regelmatig worden vernieuwd.”.

Lichtbruin
De zegsman vervolgt: “Bijzonder aan het pak is de kleur, namelijk lichtbruin. Hier is bewust voor gekozen in het kader van arbeidshygiëne omdat deze kleur snel laat zien of het pak gereinigd moet worden. Bij de brandweer hebben we altijd veel aandacht voor persoonlijke beschermingsmiddelen. De bluskleding is voorzien van voldoende opbergmogelijkheden voor bijvoorbeeld zaklampen en portofoons.”

Aanbesteding
Voor de aankoop van nieuwe bluskleding geldt een verplichte openbare aanbesteding. Twaalf brandweermensen uit de regio Zuid-Holland Zuid hebben diverse pakken van verschillende leveranciers uitvoerig getest en uitgeprobeerd. De resultaten van de beoordelingscriteria hebben ertoe geleid dat de uiteindelijke gunning is gegaan naar de firma Hobrand Algebra BV. Het bluspak dat zij gaan leveren is van het merk Viking; een Deense gerenommeerde fabrikant op het gebied van beschermende kleding en offshore-producten.

Gefaseerd
Hobrand Algebra levert de komende drie jaar de nieuwe bluskleding voor alle brandweerposten in de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. De kleding zal gefaseerd worden uitgegeven.

Het nieuwe bluspak voor brandweer Alblasserdam gaat er zo uitzien.

Het nieuwe bluspak voor brandweer Alblasserdam gaat er zo uitzien.