20160218_200017 (Medium)ALBLASSERDAM – De werkgroep Lammetjeswiel heeft deze week de faceliftplannen voor recreatiegebied het Lammetjeswiel in Alblasserdam gepresenteerd. Dit werd gedaan in ’t Fort van de scouting aan de Savornin Lohmanweg. Bij de presentatie waren werkgroepleden, raadsleden, wethouder Kraijo en een aantal omwonenden en belanghebbenden aanwezig. Het is de bedoeling dat er onder meer fitnesstoestellen worden geplaatst, dat de fietsenstalling wordt aangepast, dat er een amfitheater met vuurplaats wordt gecreëerd, dat er mobiele horeca komt en dat het water in het hele gebied weer rond kan stromen.

Van óns
Voorzitter Riens Gort van de werkgroep deed uitgebreid uit de doeken hoe de plannen tot stand zijn gekomen en lichtte het vervolgtraject van besluitvorming en uitvoering toe. Daarna konden de aanwezigen aan statafels met de leden van de werkgroep in gesprek over het ontwerp. De plannen werden over het algemeen met enthousiasme ontvangen: “Fijn dat er nu eindelijk weer aandacht is voor dit mooie stukje Alblasserdam”, aldus één van de aanwezigen. “We koesteren het Lammetjeswiel allemaal en eigenlijk willen we het liefst dat het blijft zoals het is. Het moet wel opgeknapt worden maar het moet niet veranderen. En we willen vooral dat het van óns blijft. We zitten niet te wachten op drommen bezoekers van buiten”, aldus Riens Gort.

Zorgen om pad en steiger
Dat de werkgroep ervoor kiest het natuur- en recreatiegebied ’transparanter’ en daardoor veiliger en toegankelijker te maken door de bomen en struiken uit te dunnen, viel bij vrijwel iedereen in goede aarde. Ook de keuze om het strand iets te verbreden en nieuwe watergangen aan te leggen om zo de doorstroming en daarmee de waterkwaliteit te verhogen, kon de goedkeuring van de aanwezigen wegdragen. De plaats van het pad langs het strand vormde wel een discussiepunt, evenals het eerder als wens ingebrachte hondenstrandje dat in het huidige ontwerp nog geen definitieve plaats heeft gekregen en een lange steiger in het water. Jan Wijninga vertelde bezorgd te zijn over het pad en de steiger: “Door dit pad kunnen mensen niet meer op de grasrand bij het zand zitten, maar zitten ze verder weg. Daardoor is er een kans dat ouders hun kinderen uit het oog verliezen. Er wordt juist veel gebruik gemaakt van die scheiding gras / zand. Ik zie meer in het verbreden en verbeteren van het huidige pad.” Over de steiger vertelt Wijninga: “Die komt op de plek waar vorig jaar het jongetje te water is geraakt en daarna is verdronken. Op de plek waar die steiger moet komen is het water gelijk heel diep. Dat lijkt mij niet verstandig.” De leden van de werkgroep hebben alle opmerkingen verzameld en bespreken ze tijdens hun eerstvolgende overleg.

Subsidies
Behalve het ontwerp kwam ook de vorming van een stichting aan de orde. Deze zal zich, ondersteund door de gemeente, onder meer gaan bezighouden met het beheer van het gebied en met de programmering van activiteiten. Gedacht wordt aan spel- en spelactiviteiten, themamarkten of een lokale fair en muziek en film. Om hier (letterlijk) een podium voor te creëren, krijgt het Lammetjeswiel als het aan de werkgroep ligt een amfitheater in het hart van het gebied. Wie wil meehelpen in de stichting, kan zich bij de werkgroep of de gemeente melden. Daarnaast is het de bedoeling dat de stichting subsidies gaat aanvragen, die niet door de gemeente zelf aangevraagd kunnen worden.

Planning
Dinsdagavond 8 maart geeft de werkgroep, opnieuw in ’t Fort van de scouting, een toelichting op de plannen aan de gemeenteraad. Belangstellenden zijn hier weer van harte welkom. Daarna worden de puntjes op de i gezet in het ontwerp. Eind juni wordt het in de gemeenteraad besproken. Als de raad instemt met de plannen én met de begroting, die door de werkgroep wordt geraamd op 350.000 euro, kan de eerste spa in het najaar de grond in. Het streven is het opgeknapte Lammetjeswiel in mei 2017 in gebruik te kunnen nemen.

20160218_200017 (Medium)

Begroting Lammetjeswiel (Medium) IMG_0358 (Medium) IMG_0363 (Medium) IMG_0364 (Medium) IMG_0366 (Medium) Lammetjeswiel (Medium)

Deel dit bericht via...