TechniekRoute©ceesvdwal.nl_37 (Medium)NIEUW-LEKKERLAND – Op woensdag 17 februari hebben 111 Nieuw-Lekkerlandse leerlingen en hun begeleiders een kijkje kunnen nemen achter de schermen van lokale technische bedrijven. Deze Techniekroute wordt al enkele jaren georganiseerd in Papendrecht en Alblasserdam en heeft als doel kinderen te interesseren voor een technisch beroep. De leerlingen van de groepen 8 van SmdB De wegwijzer, OBS de Tuimelaar en SmdB De Schakel brachten in groepjes elk een bezoek aan twee bedrijven waar zij enthousiast werden ontvangen.

Ze kregen te zien en te horen wat het bedrijf doet maar mochten vooral ook zelf aan de slag. Zo mochten zij bij Tegelhandel Boer zelf een straatje leggen en tegels tillen op de shovel, bij Bayards lassen, bij bouwbedrijf Damsteegt een winkelhaak maken, bij Jaleco een wand plaatsen en bij Match AV werd zelfs een heuse videoclip gemaakt. Dit bedrijf verzorgt onder andere het licht en geluid bij evenementen en in theaters. De leerlingen bedachten zelf vantevoren een onderwerp voor de video en maakten een rolverdeling. Tijdens het bedrijfsbezoek kregen zij uitleg over de apparatuur voor licht en geluid en mochten zij een eigen opname maken.

Jacht
Bij Hol Installatietechniek gingen de kinderen aan de slag met buizen en leidingen, bij van Rijnsbergen Elektrotechniek moest een elektrisch circuit ervoor zorgen dat een bel afging en bij NMC keken de kinderen vol bewondering naar een jacht van 73 meter lengte in aanbouw en een cementstofzuiger met alleen al 1000 meter leidingen.

Volgend jaar vervolg
Na de twee bedrijfsbezoeken vond er in de klassen een evaluatie plaats waar ook wethouders Piet Vat (SmdB de Schakel) en Fatih Özdere (SmdB de Wegwijzer) bij waren. Alle kinderen waren enthousiast over de bedrijfsbezoeken, met name over ‘het zelf doen’.

Hapjes
Aan het einde van de middag was er nog een afsluitende bijeenkomst voor de deelnemende ondernemers, schooldirecteuren, leerkrachten en wethouders. De kleuters van OBS de Tuimelaar hadden die ochtend lekkere hapjes gemaakt en er werden foto’s en films getoond van de bedrijfsbezoeken. Alle aanwezigen waren het er over eens dat deze Techniekroute volgend jaar een vervolg moet krijgen.

Foto’s: Louisa Broens en Cees van der Wal.

IMG_0435 (Medium) IMG_0439 (Medium) IMG_0465 (Medium) IMG_0471 (Medium) TechniekRoute©ceesvdwal.nl_11 (Medium) TechniekRoute©ceesvdwal.nl_21 (Medium) TechniekRoute©ceesvdwal.nl_31 (Medium) TechniekRoute©ceesvdwal.nl_37 (Medium) TechniekRoute©ceesvdwal.nl_40 (Medium) TechniekRoute©ceesvdwal.nl_45 (Medium) TechniekRoute©ceesvdwal.nl_47 (Medium) TechniekRoute©ceesvdwal.nl_53 (Medium) TechniekRoute©ceesvdwal.nl_54 (Medium) TechniekRoute©ceesvdwal.nl_56 (Medium) TechniekRoute©ceesvdwal.nl_62 (Medium) TechniekRoute©ceesvdwal.nl_65 (Medium) TechniekRoute©ceesvdwal.nl_77 (Medium) TechniekRoute©ceesvdwal.nl_85 (Medium) TechniekRoute©ceesvdwal.nl_90 (Medium)