IMG_0228 (Medium)ALBLASSERDAM – Leerlingen uit de groepen acht van alle Alblasserdamse basisscholen hebben woensdag 17 februari 2016 een bezoek gebracht aan bedrijven in het Damdorp en daar kennis gemaakt met techniek. De kinderen werden met bussen heen en weer gereden. Elke groep bracht, onder begeleiding van ouders en leerkrachten, een bezoek aan twee technische bedrijven. In het totaal deden er twaalf ondernemingen mee aan de tweede editie van de ‘techniekroute’.

Sleutelen
De leerlingen kregen bij het bedrijf dat zij bezochten, iets te horen, te zien en te doen. De kinderen keken hun ogen uit en mochten ook zelf aan de slag. Zo mochten de kinderen bij Maat een aanhangwagen omhoog hijsen en sleutelen aan een golfkar. Bij Valk Welding mochten de groep8-ers zelf een robot besturen en bij Ford Wensveen bezochten de kinderen de werkplaats, het magazijn, de receptie en de showroom. In de showroom namen de tieners plaats in nieuwe auto’s en werd uitleg gegeven over de verkoop van auto’s.

Schieten
Bij PMR Hydraulics werd uitleg gegeven over hydraulische systemen en de wereldwijde werkzaamheden van het bedrijf. Bij de werkplaats van PMR Hydraulics mochten de kinderen ‘schieten’ met luchtdruk. Verder zetten de bedrijven FN Steel, Lagersmit, Activeview, E.T.B. De Noord, Scania, IHC Merwede, Netics, en ConTec bv hun deuren open voor de leerlingen.

Toekomst in de techniek
Elk bezoek duurde ongeveer een uur. Het idee achter de route is leerlingen te inspireren voor een toekomst in de techniek. Wethouder Arjan Kraijo (Onderwijs) is zeer enthousiast en betrokken bij de route: “De techniekroute is vorm gegeven door de stuurgroep techniek. De mensen in deze groep zijn allen betrokken Alblasserdammers en doen het geheel vrijwillig. Ik wil ze graag bedanken voor het belangrijke werk dat ze ook dit jaar weer gedaan hebben om deze route mogelijk te maken. Zeker nu is het van essentieel belang dat kinderen al vroeg een goed beeld krijgen van de mogelijkheden van de techniek sector.”

In beeld
De inspiratiedag van 17 februari past bij de focus op techniek in het onderwijs binnen het Arbeidsmarktprogramma Drechtsteden. Daarnaast sluit het aan op de wens van de gemeente Alblasserdam om de eigen technische bedrijven meer in beeld te brengen. De stuurgroep techniek in het onderwijs zoekt steeds nieuwe mogelijkheden om de samenwerking tussen bedrijven en scholen te bevorderen.

Nieuw-Lekkerland
Drie Nieuw-Lekkerlandse basisscholen namen woensdag ook deel aan een techniekroute. Dit jaar werd dit voor het eerst in Nieuw-Lekkerland georganiseerd. De leerlingen van groep 8 van drie basisscholen uit Nieuw-Lekkerland brachten in groepjes een bezoek brengen aan elk twee lokale bedrijven. Het ging om bijna 120 leerlingen verdeeld over 8 groepen van maximaal 15 leerlingen. Er waren tal van activiteiten. Van het leggen van een “straatje” bij Tegelhandel Boer (inclusief ‘stenenknippen’ en aantrillen) tot het maken van een eigen videoclip bij Match AV (licht, geluid, filmen etc).

Voorbereiding
Elk groepje leerlingen bereidde zelf het bezoek voor, door zich te verdiepen in het bedrijf: wat doet het bedrijf, in welke sector is het actief, hoe lang bestaat het bedrijf al enzovoort. Ook moesten er vragen bedacht worden die gesteld konden worden tijdens het bezoek. Na afloop van de techniekroute maken alle groepjes een werkstuk over het bedrijfsbezoek.

Ondernemersvereniging
Leerkracht Wim van Heteren van de SmdB de Schakel heeft contact gezocht met de gemeente Molenwaard of er mogelijkheden zouden zijn om ook een Techniekroute in Nieuw Lekkerland te gaan organiseren. Hier is Hillebrand Beärda (werkzaam bij de Lage Waard) bij betrokken omdat hij de techniekroute in Papendrecht en Alblasserdam mede organiseert. Hillebrand heeft vervolgens een presentatie gegeven bij ondernemersvereniging Nieuw Lekkerland om lokale bedrijven enthousiast te maken. Voorzitter van de ondernemersvereniging Jan de Lange heeft daarna bedrijven benaderd en had in zeer korte tijd voldoende deelnemers. Jan de Lange heeft ook een financiële en organisatorische bijdrage geleverd (oa sponsoring veiligheidshesjes).

Bedrijven
De deelnemende scholen uit Nieuw-Lekkerland waren: OBS de Tuimelaar, SmdB de Schakel, SmdB de Wegwijzer. Bedrijven die deelnamen aan het project zijn:  Van Rijnsbergen electro, Jaleco BV, Hol installatietechniek, Tegelhandel Boer, Match audio en video, Bouwbedrijf Damsteegt, Bayards, NMC.

Tekst en foto’s: Peter Stam.
Foto-update: De Loopplank en Ds. J. Beukelmanschool.

IMG_0002 (Medium) IMG_0014 (Medium) IMG_0024 (Medium) IMG_0039 (Medium) IMG_0043 (Medium) IMG_0047 (Medium) IMG_0073 (Medium) IMG_0078 (Medium) IMG_0097 (Medium) IMG_0119 (Medium) IMG_0135 (Medium) IMG_0146 (Medium) IMG_0151 (Medium) IMG_0182 (Medium) IMG_0200 (Medium) IMG_0218 (Medium) IMG_0219 (Medium) IMG_0227 (Medium) IMG_0238 (Medium)

IMG_0228 (Medium)
Update:

IMG-20160217-WA0013 (Medium) IMG-20160217-WA0015 (Medium) IMG-20160217-WA0017 (Medium) IMG-20160217-WA0018 (Medium) IMG-20160217-WA0019 (Medium)

WP_20160217_09_52_15_Pro_LI (Medium) WP_20160217_09_55_17_Pro_LI (Medium)