IMG_9470 (Medium)ALBLASSERDAM – Medio april 2016 wordt een fietsgeleidingssysteem aangebracht bij de trappen naar de Brug over de Noord bij Alblasserdam. Met dit systeem kunnen fietsers nagenoeg zonder krachtsinspanning met hun fiets de trappen op en af lopen.

Stimuleren van fietsgebruik
Het systeem maakt deel uit van het project Beneden Merwederoute, waarin onder andere provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en de gemeenten in de Drechtsteden samenwerken aan het realiseren van een veilige en kwalitatief hoogwaardige snelfietsverbinding die de verschillende gemeenten in de Drechtsteden verbindt. De Brug over de Noord maakt deel uit van deze route en vormt nu door zijn steile trappen voor veel fietsers nog een lastig te nemen hindernis. Met het geleidingssysteem wordt het voor fietsers gemakkelijker om vanuit Alblasserdam door te fietsen naar Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk en vice versa. Daarmee past het in het stimuleren van het gebruik van de fiets in plaats van de auto, een belangrijk doel van het project Beneden Merwederoute.

Borstelgoot voor dalen
Het fietsgeleidingssysteem bestaat uit twee goten. Elke trap heeft één goot: een borstelgoot bij de trap om af te dalen en een transportband bij de trap om mee te stijgen. De borstels zorgen ervoor dat de fiets tijdens de afdaling afremt, waardoor de fietser zelf het tempo kan bepalen. De borstelgoot is geschikt voor alle fietsen waarbij de twee wielen achter elkaar staan, zowel voor fietsen met dunne als met brede banden alsook voor lichte en zware fietsen.

Fietstransportband voor stijgen
De transportband is een lopende band in een goot, die wordt aangedreven door een elektromotor. De fietstransportband gaat lopen zodra sensoren een fiets detecteren en stopt weer zodra de transportband volledig vrij is van fietsen. De lopende band neemt de snelheid aan van de gebruiker en helpt de fiets mee omhoog te nemen. Ook dit systeem is geschikt voor alle fietsen.

Het systeem komt naast de huidige fietsgoten te liggen, zodat bij een eventueel defect of wanneer fietsers geen gebruik willen maken van de nieuwe voorzieningen, de trap ook op traditionele wijze kan worden gebruikt.

Proefperiode
Na plaatsing in april volgt een korte proefperiode om het systeem uit te proberen. Zodra alles naar behoren werkt, wordt het officieel in gebruik genomen. Het systeem blijft voor een jaar eigendom van de provincie en gaat daarna over naar Rijkswaterstaat, de beheerder van de Brug over de Noord. In het eerste jaar wordt de werking van het systeem door de drie partijen geëvalueerd.

IMG_9470 (Medium)

IMG_9450 (Medium) IMG_9455 (Medium) IMG_9479 (Medium)