IMG_9130 (Large)ALBLASSERDAM – Het is precies vijftig jaar geleden dat René Adriaenssen(76) en Marie Adriaenssen – Ter Haar (70) uit Alblasserdam elkaar het jawoord gaven. Locoburgemeester Peter Verheij ging woensdag 10 februari 2016 bij het echtpaar, dat in de Rietvoorn woont, op felicitatiebezoek. Als cadeau overhandigde Verheij een boek over de Alblasserwaard.

Kabelfabriek
René Adriaenssen groeide op in de Belgische provincie Limburg. Vijf jaar lang werkte hij daar in een kolenmijn. In 1962 kreeg Adriaenssen een baan als stoker aangeboden op de Kabelfabriek (het deel dat tegenwoordig onder FN Steel valt, red.) in Alblasserdam. “Zo kwam ik bij de familie Ter Haar in Alblasserdam in de kost. Ze hadden drie meisjes. Ik dacht: ‘laat ik eens een praatje maken met de oudste’. En dat doe ik nu nog steeds,” lacht de Damdorper.

Goed dansen
En of ze elkaar meteen leuk vonden? “Nee, dat eigenlijk niet. Hij kon wel heel goed dansen. Dat vond ik erg leuk,” herinnert Marie zich.

Julianaschool
Mevrouw Adriaenssen woonde tot haar vijfde jaar in Groningen. Toen haar vader aan de slag kon bij de kabelfabriek in Alblasserdam, is het gezin naar het Damdorp verhuisd. Op latere leeftijd kreeg Marie ook een baan in het dorp. Zij kwam als schoonmaakster in dienst bij de gemeente Alblasserdam en was onder meer verantwoordelijk voor het schoonhouden van de Julianaschool. Marie: “Die school was een dependance van basisschool ’t Nokkenwiel en is inmiddels afgebroken. De school stond ongeveer op de plek waar nu het Maasplein is. 36 jaar lang heb ik voor de gemeente gewerkt. Op mijn 62e ben ik met de VUT gegaan.”

Vissen
Als hobby heeft René vissen. Hij vertelt: “In de zomer vis ik nog vaak in de sloot achter het huis. Dat is altijd erg gezellig, want de buren doen ook mee. Met elkaar zitten we dan een beetje te geinen. Sportvissen en kabeljauw vangen in Zeeland heb ik ook dikwijls gedaan, maar dat gaat helaas niet meer.”

Gezin
Het echtpaar heeft één dochter en twee kleinkinderen.

IMG_9130 (Large)

IMG_9138 (Medium)